High SWR op een goed lopende antenne met een FT897 ??

Voor alle vragen over HF-Sets, 2 en 70 en andere zenders waar een licentie voor nodig is.

Moderators: 19-AT-068 Frank, Thijs, Remco Rozenburg, erik_ark

High SWR op een goed lopende antenne met een FT897 ??

Berichtdoor Gammapooka » 21 apr 2021, 10:15

Heb hier een FT897D en die geeft al een highswr als die al 1 klein streepje uit de hoek loopt terwijl hij dat pas hoort te doen als hij 1:3 loopt.
Afbeelding
Wie weet wat dit kan zijn of is er ooit door iemand in het service menu gerommeld ?
Tussenkabeltjes zijn goed.

0 hash marks - 1:1 (perfect match - flat SWR)
1 hash marks - 1.15:1
2 hash marks - 1.33:1
3 hash marks - 1.55:1 (power starts to fold back here)
4 hash marks - 1.8:1
5 hash marks - 2.11:1
6 hash marks - 2.5:1
7 hash marks - 3:1 (here the high SWR "HSWR" starts to flash)
Avatar gebruiker
Gammapooka
Niet meer weg te krijgen
Niet meer weg te krijgen
 
Berichten: 86
Geregistreerd: 19 sep 2017, 05:47
Woonplaats: Hoorn NH

Re: High SWR op een goed lopende antenne met een FT897 ??

Berichtdoor jcva » 21 apr 2021, 11:35

Weet je zeker dat de antenne goed is?
En je coax?
En je losse SWR meter?
Heb je een analyzer om het te meten?
Wat doet de FT897 op een andere antenne?
Je hebt geen tuner aan de FT897?
Heb je al eens een full reset gedaan van de FT897?

Zijn zo maar wat dingen die me te binnen schieten die eenvoudig te controleren zijn en waarbij je ook dingen uit kan sluiten. En je dus een richting aan geeft waar het probleem kan zitten.

Jcva
Avatar gebruiker
jcva
www.cbforum.nl SUPERRRRR Freak
www.cbforum.nl SUPERRRRR Freak
 
Berichten: 657
Geregistreerd: 01 jan 2008, 23:56
Woonplaats: HHW

Re: High SWR op een goed lopende antenne met een FT897 ??

Berichtdoor Gammapooka » 21 apr 2021, 12:24

Antenne is goed, weet dat hij zonder matcher maar 2 streepjes uit de hoek loopt dus zou de hswr melding helemaal niet eens moeten komen.(die zou pas moeten komen als er 3 vierkantjes achter SWR staan)
Heb er diverse losse swr meters achter gehad dus antenne is gewoon goed.
Coax is ook allemaal goed.
Zet ik er een (27mc)tuner tussen dan is het goed op de 27MC kanalen, gooi ik het vermogen omhoog of ga ik dik onder of boven de standaard kanalen zitten heb ik kans dat ik weer iets moet bijstellen.

Op een zelf gemaakte draadantenne die 1:1 loopt geen last en kan ik dik onder/boven de standaard kanalen zitten zonder ook maar een hswr melding.

Volgens degene van wie ik hem heb is mijn Boomerang antenne te smalbandig.

Simon Tolsma zei ook al proberen te resetten, misschien ga ik het vanmiddag wel doen.
Avatar gebruiker
Gammapooka
Niet meer weg te krijgen
Niet meer weg te krijgen
 
Berichten: 86
Geregistreerd: 19 sep 2017, 05:47
Woonplaats: Hoorn NH

Re: High SWR op een goed lopende antenne met een FT897 ??

Berichtdoor jcva » 21 apr 2021, 13:40

Als de SWR veranderd bij verhogen van het vermogen dan is er toch wat niet goed aan de antenne of kabel.
SWR is frequentie afhankelijk en niet vermogen afhankelijk.
Dat de SWR dus anders wordt als je ver onder of boven de standaard kanalen gaat zitten is dus wel normaal.
En de ene antenne is breed bandiger dan de andere.

Jcva
Avatar gebruiker
jcva
www.cbforum.nl SUPERRRRR Freak
www.cbforum.nl SUPERRRRR Freak
 
Berichten: 657
Geregistreerd: 01 jan 2008, 23:56
Woonplaats: HHW

Re: High SWR op een goed lopende antenne met een FT897 ??

Berichtdoor Gammapooka » 22 apr 2021, 10:20

Ik ben er uit !

De eervorige eigenaar heeft lopen rommelen in het service menu 69 en 70 (VSWR waarden)

Menu 69 zou op 17 behoren te staan maar stond op 0 !
Menu 70 Zou op 41 behoren te staan en stond ook op 0 !

Heb nu geen gezeur meer dat als de swr 1 klein streepje uit de hoek loopt dat ik gelijk een High SWR melding krijg.


Het is natuurlijk niet aan te raden om zomaar iets te veranderen in service menu's maar ik heb de goede informatie gelukkig kunnen achterhalen.
Avatar gebruiker
Gammapooka
Niet meer weg te krijgen
Niet meer weg te krijgen
 
Berichten: 86
Geregistreerd: 19 sep 2017, 05:47
Woonplaats: Hoorn NH

Re: High SWR op een goed lopende antenne met een FT897 ??

Berichtdoor jcva » 22 apr 2021, 14:40

Mooi dat het weer werkt.
Waar heb jij die gegevens vandaan m.b.t de instellingen van het service menu?
Je weet dat dit niet bij iedere radio exact hetzelfde hoeft te zijn? Het is een vorm van afregelen en door spreiding in componenten kan het wat afwijken.

Jcva
Avatar gebruiker
jcva
www.cbforum.nl SUPERRRRR Freak
www.cbforum.nl SUPERRRRR Freak
 
Berichten: 657
Geregistreerd: 01 jan 2008, 23:56
Woonplaats: HHW

Re: High SWR op een goed lopende antenne met een FT897 ??

Berichtdoor Gammapooka » 22 apr 2021, 20:58

Hamshop zegt dat het allemaal nagenoeg hetzelfde is.

De lijst heb ik van : http://www.145500.ru/Yaesu%20FT-897%20S ... 20Menu.xls
Avatar gebruiker
Gammapooka
Niet meer weg te krijgen
Niet meer weg te krijgen
 
Berichten: 86
Geregistreerd: 19 sep 2017, 05:47
Woonplaats: Hoorn NH


Keer terug naar Transceivers

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten