Ketting Vos, 27 november 2010

Moderators: 19-AT-068 Frank, Thijs, Remco Rozenburg, erik_ark

Ketting Vos, 27 november 2010

Berichtdoor Tincu » 30 nov 2010, 14:24

Koning Winter heeft zich aangemeld in Nederland en dat is te merken. Het is de hele dag al koud. We kleden ons goed aan voor vanavond, want met een kettingvos staan we regelmatig buiten... hopen we... toch eigenlijk ook weer niet, brrrr.

Om kwart over zeven gaan we met z'n drieën richting Spokedam, Rocky mag ook weer mee vandaag. Er staat (zoals gewoonlijk) al een ploegje vossenjagers. Klaas verontschuldigde zich meteen dat hij de wisselbeker vergeten was. Ik begrijp best dat je moeilijk afstand kan doen, maar het moet echt Klaas!
We hebben een klein ploegje dit keer, acht auto's. Gezellig, maar acht vossen gaan we vast niet redden, daar is de groep net iets te groot voor.

Gerjan en Tinet bijten het spits af. Ik schrijf ondertussen de kilometerstanden van de overige deelnemers op en maak een paar foto's.. zo goed en zo kwaad als het kan, slecht licht en koude vingers doen niet echt goed aan mooie foto's.
We kunnen gaan! We gaan rustig aan peilen, want wie het laatst aankomt wacht het minst lang! We rijden, net als veel anderen richting de Hoeve. Bij de kruising Vinkegavaartweg en Hoeveweg draaien we langzaam de Hoeveweg in, de meter stijgt en we laten een andere jager die een volledig rondje draait achter ons. Dat scheelt alweer een paar meter!!
In het "centrum" van de Hoeve willen we nog even peilen, maar natuurlijk is dan het signaal net uit de lucht, we wachten om zo zeker te weten welke kant we op moeten. Wanneer het signaal weer te horen is draaien we, wederom langzaam, de Jokweg op. En weer stijgt het signaal. We krijgen een donkerbruin (of in dit geval, een ijskoud) vermoeden dat ze op een plekje staan waar we al eerder zijn geweest.
We rijden richting Noordwolde / Rode Dorp en de meter zegt ons dat we de goede kant op gaan. Wibo weet het nu zeker, ze staan aan het Molenbuurtsterlaantje waar inderdaad kortgeleden ook al eens iemand stond met de kettingvos. We komen als tweede binnen, Edwin en Wiljan waren ons voor. Zij zijn alweer vertrokken naar de volgende vossenstek. Langzaam druppelen de jagers binnen, maar voor sommige is het, ondanks dat de plek wel bekend moet zijn toch niet zo makkelijk.

Wanneer iedereen binnen is geven Gerjan en Tinet het spreekwoordelijke stokje door aan Edwin en Wiljan. Wij peilen weer richting Noordwolde / Rode Dorp. Omdat Kor wat problemen met zijn s-meter had besluiten wij bij de 'rotonde van Noordwolde' even richting huis te gaan om een s-meter te halen voor Kor, mocht dat nodig zijn. Het kost ons wel een paar extra kilometers, maar ach.. meedoen is belangrijker dan winnen ;) En we vinden het jammer wanneer iemand zou moeten afhaken.
We vervolgen onze weg richting Zandhuizen en bij het café doen we een peiling. We gaan de Zandhuizerweg op. Wibo heeft het idee dat ze bij het Bekhofgat of de Oude Linde staan. Op de kruising Zandhuizerweg Bekhofweg draaien we richting Oldeberkoop, de getallen op de meter stijgen, we gaan goed! Bij het Bekhof gat staan ze niet, daar zijn de s-punten nog te laag voor. We rijden door richting Oldeberkoop. Bij de provinciale weg draaien we voor de verandering maar eens een heel rondje, maar de richting blijft onveranderd. Nadat we de Deddingabuurt afgereden zijn gaan we rechts richting Nijeberkoop, de punten op de meter lopen op we moeten er haast zijn.
Als laatste jager komen we aan bij Edwin en Wiljan en kunnen dus meteen door naar de volgende vos, Sjors-Jan, Femke en Alysa.

Op het parkeer terrein waar de vorige vos zijn plekje had kunnen we meteen al een leuke peiling doen, we moeten immers de auto keren om weer op pad te gaan, maar we komen de parkeerplaats maar moeilijk af. De niet nader te noemen jagers in een zwarte VW station lijken maar niet te kunnen beslissen welke kant ze op moeten, het zorgt voor enig oponthoud, maar ach.. het kost ons geen (kilo)meters.
We rijden richting Oldeberkoop en na een peiling bij het Kanon in Oldeberkoop besluiten we een beetje gas op de plank te doen en zonder een tussentijdse peiling rijden we naar de rotonde van Oudehorne. Daarna nemen we de weg die in het verlengde doorloopt aan de Oldeberkoperweg, Rozenbergswijk. Ook deze rijden we helemaal uit, bij het Verfboertje zullen we een volgende peiling gaan doen. Gaan we links of gaan we rechts? Rechtdoor, wat we het liefst zouden doen, kan niet, dus we moeten een keuze maken. We wachten tot het signaal weer te horen is en doen een peiling.
We besluiten links te gaan om daarna de eerste weg rechts te nemen. Maar dat valt een beetje tegen, de eerste weg is een 'eigen weg' met brievenbussen, daar kunnen we dus niet in. We twijfelen of we wel de goede beslissing genomen hebben, toch vervolgen we onze weg richting Bontebok.
De weg maakt een gunstige bocht, maar we zijn nu wel een stukje van het signaal af gereden, we gaan dus rechts de Oude Singel op om weer een beter signaal te krijgen. Voor ons rijden Kor en Michael, ook zij hebben schijnbaar een oplopende s-meter. Wibo en Kor grappen wat over de bak "Hier rechts Kor", maar er is geen weg naar rechts, dus Kor rijdt door. Hij heeft niet gezien dat links wel een weg is! We draaien langzaam het onverharde, nou jah.. onverhard is het natuurlijk niet met deze temperaturen, we rijden het bevroren zandpad op. Het is een beetje oppassen waar je rijdt, maar het gaat.
We hadden gezien dat één auto ons voor was gegaan op dit pad en toen we bij een inham kwamen (waar niet alles bevroren was, hè Kor!) zagen we Sjors en zijn dames staan. We waren als eerste binnen! Onvoorstelbaar, we hadden zo het idee dat we qua tijd lang onderweg waren geweest.
Kort na ons kwamen ook Kor en Michael binnen met rare aanhangsels aan de Scorpio (Ford zeker?!!).

Na een heel klein slippertje op het niet bevroren zandpad konden wij onze vossenstek gaan zoeken. We reden de Oude Singel af en namen op de Gorredijksterweg meteen de eerste afslag rechts. Wibo had een leuk idee om bij een camping daar aan het water te gaan staan. Maar met 3 kilometer op de teller vond ik dat toch wat te dichtbij.
We reden verder langs groenverlichte wegen richting Gorredijk, terwijl we er van overtuigd waren dat we richting Jubbega gingen! Hoezo topografisch onderlegd, daar hebben we tegenwoordig navigatie voor toch?!! Maar goed, we reden Gorredijk binnen en stuitten bijna meteen op een wegafzetting. Aahh, dat is altijd leuk! Eens even op de kaart kijken hoe het wegennet in deze buurt eruit zag. De Hendrik Ringenoldusstrjitte lag er voor een deel uit. Via de Wolkammerij, Brouwerij en de Spinnerij konden we precies op het afgesloten stuk komen. We controleerden even of de jagers echt niet via andere wegen bij ons konden komen. Nee, ze moesten echt via het woonerf naar dit plekje Komen. Ow, wat hadden wij een voorpret!!
We zetten de auto tussen de 2 containers in zodat ze ons niet zouden kunnen zien vanaf de afzethekken. Het was zover, ons signaal kon erin. Nu was het wachten op de eerste rijders die voor de hekken zouden staan. We maakten een inschatting wie als eerste binnen zou komen. We gokten op Klaas en Oscar, zij hadden een goede gedetailleerde... laptop. Maar ook de Gorredijksters Sjors-Jan en bijrijders en Erik en Aaldert hielden we als kanshebbers. Toch waren het Klaas en Oscar, met daar redelijk snel achterna Rene en Wilfred.
Klaas en Oscar stuurden we weer weg om een volgend plekje te zoeken en met Rene en Wilfred stonden we heerlijk te genieten hoe jagers dan weer aan de linkerkant van ons en dan weer aan de rechterkant van ons stonden, maar nog altijd aan de verkeerde kant van de hekken. Uiteindelijk heeft iedereen de weg door de woonwijk gevonden en konden we de laatste vos gaan uitpeilen.

Natuurlijk verwachten we van Klaas en Oscar dat ze een monsterachtig plekje hebben, maar of dat ook werkelijk zo zou zijn gingen we nu beleven. We reden door de woonwijk, waar we nu zelf bijna verdwaalden, naar rotonde op de kruizing van de Stationsweg, Overtoom en Tolhûsleane. Na een peiling op de rotonde vervolgden we onze weg over de Tolhûsleane. Ook Rene en Wilfred hadden dit gedaan bleek later want die kwamen we achterop. De peiling was goed, de s-punten werden steeds meer.
Op de kruizing Tolhûsleane, De Streek, Kolderveen en Bûtewei gingen we rechtdoor Kolderveen op. En toen... was er water (niet bevroren dit keer). Rene en Wilfred zaten nog steeds voor ons en sloegen rechts af, wij deden nog even een kleine peiling om er zeker van te zijn dat we de goede keuze zouden maken. Later zou blijken dat dit verre van de juiste keuze was. We denderden achter Rene aan, stuurmans.. euh vrouwskunsten moesten er wel aan te pas komen, wat een *** weg zeg. Gaten en hobbels, niet te zuinig! Inmiddels was er in de verte ook al een auto achter ons komen rijden De bestuurder was zo met het manoeuvreren bezit dat hij vergat dat hij zijn groot licht nog aan had, heel fijn Kor!! ;) .
Toen we over het 1 tons bruggetje kwamen werd het toch wel wat zorgelijk. Rene was inmiddels al even uitgestapt om poolshoogte te nemen en Kor en Michael waren inmiddels achter ons aangesloten en kort daarop volgden Edwin en Wiljan. In een kort overleg was ik voor terugrijden, Rene wilde het toch nog even een stukje proberen, Edwin reed alweer achteruit (hoever heb je dat gedaan joh?) en Kor keek nog eens op de navigatie in de hoop te zien wat ons te wachten stond. De grote weg afgebeeld op de navi bleek de A7 te zijn.. waar deze "weg" onderdoor zou lopen. Rene had inmiddels ontdekt dat doorrijden toch wel erg spannend zou worden en had na een paar meter de achteruit weer ingeschakeld. Zo gingen we in omgekeerde volgorde weer dat akelige pad over. Ik denk dat we allemaal blij waren dat we weer op een normale weg zaten.
We konden dus vanaf de kruizing opnieuw beginnen. Kor en Michael dachten te weten waar ze langs moesten en sloegen links af. Wij hadden zo onze twijfels en deden nog een voorzichtige peiling. Rechts! Dag Kor, dag Michael!! We reden door over De Streek naar de rotonde vlak voor de op- en afrit van de A7 tussen Gorredijk en Tijnje. Daar moesten we nog maar eens goed peilen.
Rene en Wilfred reden inmiddels weer voor ons en hadden hetzelfde idee. Zij konden een peiling maken, maar wij hadden natuurlijk pech, het signaal weg! Ondanks dat wij een minuut moesten wachten hadden we bijna gelijktijdig met Rene en Wilfred richting bepaald, terwijl zij alleen maar stil hadden gestaan tijdens dit signaaltje!
Zij gingen de Alde Dyk op, wij niet.. om 2 redenen. We wilden niet wéér achter hen aanrijden en we dachten dat wij HET weggetje gevonden hadden waar Klaas en Oscar aan zouden staan, De Walden.
Het was een doodlopende weg van aardige lengte, qua s-punten zou het goed kunnen dat ze aan het einde van deze weg staan. We naderden het einde en we zagen nog steeds niks.. behalve de auto´s op de A7 waar we nu vlakbij stonden. Zouden Rene en Wilfred het dan toch bij het juiste eind hebben? We reden het pad weer terug, zonde, dat zijn allemaal extra kilometers. Dan toch maar dezelfde weg nemen die Rene ook had genomen. Op de Alde Dyk komen we de zwarte bus tegen, we gaan er vanuit dat zij de vos gevonden hebben en nu onderweg zijn voor een volgende vossenstek. Wanneer we de Mouwewei, de doodlopende weg die het dan wèl moet zijn, helemaal uitgereden zijn staan we daar alleen... Dit is dus niet het vossenstek!
We slaan Google Maps er even op na. Het is tricky, de 2 doodlopende wegen aan de zuidkant van de A7 hebben we beide gehad, aan de noordelijke kant van de A7 is ook een doodlopende weg, De Seagerij, maar.... precies daartussen aan de A7 liggen 2 tankstations met parkeergelegenheid. We hebben dus nog 3 opties. Omdat Klaas en Oscar het ´snelweg kunstje´ al eerder opgevoerd hebben, hopen we dat ze aan De Seagerij staan. We hopen het, want met Klaas weet je het nooit natuurlijk.
We zetten de sokken er een beetje in, de navi vertelt de weg, dus opletten hoeft haast niet. Aan het einde van De Seagerij aangekomen zien we daar nog een aantal jagers, Gerjan, Tinet, Edwin en Wiljan. We prijzen ons enigszins gelukkig dat we niet als laatste zijn en maken meteen rechtsomkeert.
Ze zitten dus toch op de snelweg, de boefjes! Nu is de vraag aan welke kant, we vermoeden aan de noordkant, maar omdat de oprit Tijnje het dichtst bij is gaan we toch eerst de zuidkant checken... en daar stonden ze... natuurlijk niet. Nu was het niet moeilijk meer, geen navi meer nodig, ook geen s-meter, het doel was zo helder als een ijspegeltje en wij zaten nog steeds lekker warm in de auto! Dus op naar Beetsterzwaag, d´r af en d´r weer op en op een drafje naar tankstation De Vonken!
Wonderbaarlijk genoeg waren we niet eens als laatste binnen. Uiteraard was Klaas erg benieuwd naar de kilometer uitslagen, met zijn 79,8 kilometer (jah jammer joh, dat ronden we naar boven af) dacht hij het nog niet zo raar gedaan te hebben. Een snelle berekening van mijn kilometers verklapte dat, ondanks dat we lang onderweg waren geweest bij sommige vossen, wij het beter hadden gedaan dan Klaas en Oscar.. YES !!!

Na het uitrekenen van alle kilometerstanden waren wij weer blij verrast met een 2e plaats, het lijkt weer goed te gaan met ons! Wel kan je goed zien dat degene die vos hebben gestaan toch voordeel lijken te hebben gehad. Overigens vind ik het wel tijd worden Rene, dat jij je kilometerteller eens laat maken, want elke keer minder dan 1 kilometer op een avond rijden begint nu toch wel een beetje op te vallen ;)

Iedereen bedankt voor een geweldig leuke, maar ook koude avond!
Bertina

Voor een ieder die bovenstaande veeeel te lang vond is hier de korte versie:
Leuk, gezellig, koud, 2e, Klaas en Oscar verslagen!
Miss Mini achter de knopjes!

Elke laatste zaterdag van de maand: vossenjacht van de Noordse Vos

Kijk, gewone (draadgebonden) telegrafie kun je beschouwen als een heel lange kat. Je trekt aan z'n staart in New York en ze gaat miauwen in Los Angeles. Begrijp je dit? Welnu, radio werkt net zo; je verzendt signalen hier, en ze ontvangen ze verderop. Het enige verschil is dat er geen kat is.

Albert Einstein
Avatar gebruiker
Tincu
www.cbforum.nl SUPERRRRR Freak
www.cbforum.nl SUPERRRRR Freak
 
Berichten: 724
Geregistreerd: 12 jan 2005, 10:45
Woonplaats: Zuid Friesland

Keer terug naar Noordsevos

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron