SWR meter doet niets ?

Voor al je vragen over wat voor type meter dan ook!

Moderators: 19-AT-068 Frank, Thijs, Remco Rozenburg, erik_ark

Re: SWR meter doet niets ?

Berichtdoor indy » 23 dec 2013, 10:23

Nog even gecheckt en gedubbelcheckt:
*kabel zonder CB zonder antenne: mantel-kern --> GEEN kortsluiting
mantel-mantel --> kortsluiting (kabel is oké)
kern-kern --> kortsluiting (kabel is oké)
mantel-chassis --> kortsluiting (goede massa !!)
*kabel met CB zonder antenne: mantel-kern --> kortsluiting
*kabel zonder CB met antenne: mantel-kern --> kortsluiting

*mike korte zendpuls gegeven en krijg volle 5 blokjes op de S-meter !!

*als de buren wakker zijn de SWR meter eens elders proberen !
indy
 

Re: SWR meter doet niets ?

Berichtdoor kol53 » 23 dec 2013, 15:10

Even voor de zekerheid: je hebt de draaiknop van de SWR-meter toch
wel open staan (naar rechts draaien)? Kun je contact maken met anderen?
kol53
 

Re: SWR meter doet niets ?

Berichtdoor indy » 23 dec 2013, 17:12

kol53 schreef:Even voor de zekerheid: je hebt de draaiknop van de SWR-meter toch
wel open staan (naar rechts draaien)? Kun je contact maken met anderen?


Ja ik heb de meter in FWD stand aangesloten en zendpulsen gegeven, terwijl ik de meter opendraaide...naald beweegt niks.

Mijn buur de vrachtwagenchauffeur heeft geen CB meer, ik ben even aan het rondhoren of iemand me kan verderhelpen. Ik moet eerst weten of die SWR meter stuk is.

Vanwie ik h'm geleend heb, wil volgende week zijn CB terug inbouwen...hij kan dus ook niet proberen.
indy
 

Re: SWR meter doet niets ?

Berichtdoor plientjebr » 23 dec 2013, 17:26

Vraagje van deze kant.....
Heb je een voeding tussen de bak en SWR meter zitten?
Ik heb hier namelijk dat ik hier twee voedingen heb waar de meter prima op werkt
en dan nog een voeding waar de meter helemaal niets doet.
De voeding waar hij niets mee doet heeft meer ampère of hoe je dat ook moet noemen.
Ook bij die voeding beweegt de meter voor geen meter.
Avatar gebruiker
plientjebr
Compleet los geslagen!!!
Compleet los geslagen!!!
 
Berichten: 2364
Geregistreerd: 25 nov 2011, 22:15
Woonplaats: Eenrum

Re: SWR meter doet niets ?

Berichtdoor kol53 » 23 dec 2013, 17:34

Dat snap ik even niet Plientje, een voeding tussen de bak en de SWR-meter?

Het lijkt er in elk geval op dat de SWR-meter kapot is, maar ik sluit toch
de antenne niet uit. Dat kun je testen door de plug van de antenne los te
schroeven, helemaal terug, en dan de kern van de plug in de meter laten
zitten, zo, dat de mantel niet geraakt wordt. En dan even de mike
indrukken, heel kort. Als de wijzer van de meter nu nog niet beweegt, is
het hoogst waarschijnlijk de meter die kapot is.
kol53
 

Re: SWR meter doet niets ?

Berichtdoor plientjebr » 23 dec 2013, 17:46

Mijn bak werkt alleen met een voeding, anders gaat hij echt niet aan.
Dus voeding aan, SWR meter tussen de antennekabel en bak en gaan met die banaan.

Oh wacht even, :lol: :lol: ik begrijp je Henk
Ik bedoel eigenlijk of hij de bak gebruikt met een voeding.
Niet tussen bak en SWR meter natuurlijk......domme fout van mij.

Maar ik heb nu een zwaardere voeding en mijn SWR meter werkt daar echt niet op.
Dat bedoelde ik :lol:
Dat kan de meter niet aan en waarom weet ik ook niet.
Avatar gebruiker
plientjebr
Compleet los geslagen!!!
Compleet los geslagen!!!
 
Berichten: 2364
Geregistreerd: 25 nov 2011, 22:15
Woonplaats: Eenrum

Re: SWR meter doet niets ?

Berichtdoor indy » 23 dec 2013, 18:15

neen, de cb is ingebouwd in een 4x4. Dus de voeding is de 12V van de batterij.

Henk... :oops: ...ik sta ondertussen een hele stap verder. De meter is NIET stuk, de CB ook niet en de antenne ook niet. Ik moet me morgen er rustig even mee kunnen bezig houden, maar ik heb een ruwe SWR meting van <1.5 niet goed, maar ook niet slecht, ben echt wel blij dat het werkt.
Wat was er nu mis, wel die SWR meter moet blijkbaar perfect vlak staan, anders werkt hij niet of geeft hij een verkeerde waarde.
Tis daarmee dat ik nog niet echt helemaal correct kan zeggen hoeveel de SWR nu is.
Op kanaal 20 heb ik een paar keer geijkt en gemeten. Ik meet van 1.1 tot 1.5, toch wel raar dat er een variatie op zit. Dat heeft misschien ook met die meter te maken ?

Morgen nog een poging om een rustige meting te doen :wink:

Henk nogmaals bedankt voor je tips...
indy
 

Re: SWR meter doet niets ?

Berichtdoor kol53 » 23 dec 2013, 18:51

Okeej Indy, je weet nu wat het is. Misschien kont het verschil ook wel
door de meter, als die al zo gauw van slag is. 1:1,5 is overigens wel goed
hoor. Ik zou een andere meter lenen als dat mogelijk is.

Pauline, dat is toch vreemd. Als ik het goed begrijp deed de SWR-meter
het wel toen de bak op de oude voeding stond en nu niet meer? Ook niet
als je aan het knopje draait? Vreemd, ik weet het ook niet.
kol53
 

Re: SWR meter doet niets ?

Berichtdoor plientjebr » 23 dec 2013, 19:53

De meter doet het op mijn 2 oude voedingen prima en op degene die ik nu heb staan
doet hij inderdaad helemaal niets.
Zit hem in de SWR meter hoor, want ik heb nog een andere meter die het wel gewoon doet.
Vandaar dat ik dit ook even heb gemeld hier......

Hoe het komt?????
Joost mag het weten, ik kan aan knoppen draaien wat ik wil, maar er gebeurt helemaal niets.
Maakt nu toch even niets uit, want de antenne ligt plat en droog in de garage, heel harde wind hier.
Avatar gebruiker
plientjebr
Compleet los geslagen!!!
Compleet los geslagen!!!
 
Berichten: 2364
Geregistreerd: 25 nov 2011, 22:15
Woonplaats: Eenrum

Re: SWR meter doet niets ?

Berichtdoor kol53 » 23 dec 2013, 20:20

Zeker een eigenwijze meter. 't hoort natuurlijk niet. Maar goed, als je
maar weet dat de antenne goed staat. Oh nee, die heeft ook kuren. Nou
ja, nu slaapt 'ie. Eigenlijk moet er nog een dekentje overheen.
Maar je hebt de bootantenne nog. Hier kwam er al een stevig windje
opzetten. Nu weer even rustig. Maar dat is de stilte voor de storm.
kol53
 

Re: SWR meter doet niets ?

Berichtdoor Ernst » 05 jul 2014, 00:04

Afbeelding

als je de mic inknijpt moet de naast de tx indicatie ook de s meter op je bak uitslaan
geeft de s meter geen uitslag dan kan het zijn dat de eind tor er uit ligt
Avatar gebruiker
Ernst
Opgegeven Geval!
Opgegeven Geval!
 
Berichten: 1349
Geregistreerd: 08 feb 2005, 00:06

Re: SWR meter doet niets ?

Berichtdoor Ouderot » 05 jul 2014, 08:55

indy schreef:Beste, volgende stap...antenne is nu gemonteerd, ben een SWR meterke gaan lenen bij een collega. Zo'n goedkoop metertje van Euro star SWR-630.

Nu na aansluiten gebeurt er niets ? Ik wil hem calibreren maar er gebeurt helemaal niks.

CB is een Harry 3 ASC, als ik op de mike druk, komt er TX in de display dus die werkt.

Antenne is een Sirio turboline !

Zou het metertje stuk kunnen zijn of iets verkeerd in mijn antenne ? Of zou ik h'm verkeerd aansluiten, de in en uitgang van dit metertje zijn niet aangegeven ! Ik heb het korte stukje kabel gelaten zoals hij was, deze naar de CB en op de andere de antenne aangesloten.

Kan iemand mij helpen ?

Mvg

Sluit even de bak met swr meter eens op een dummy load aan dan kan het niet fout gaan met de bak en dan kun je veilig de swr meter testen.
Misschien even staion in de buurt heeft zo dummyload.
Vrgr. Ouderot
Ouderot
www.cbforum.nl Freak
www.cbforum.nl Freak
 
Berichten: 213
Geregistreerd: 18 sep 2011, 15:01

Re: SWR meter doet niets ?

Berichtdoor 19AC393 gebakje » 02 sep 2014, 19:40

indy schreef:neen, de cb is ingebouwd in een 4x4. Dus de voeding is de 12V van de batterij.

Henk... :oops: ...ik sta ondertussen een hele stap verder. De meter is NIET stuk, de CB ook niet en de antenne ook niet. Ik moet me morgen er rustig even mee kunnen bezig houden, maar ik heb een ruwe SWR meting van <1.5 niet goed, maar ook niet slecht, ben echt wel blij dat het werkt.
Wat was er nu mis, wel die SWR meter moet blijkbaar perfect vlak staan, anders werkt hij niet of geeft hij een verkeerde waarde.
Tis daarmee dat ik nog niet echt helemaal correct kan zeggen hoeveel de SWR nu is.
Op kanaal 20 heb ik een paar keer geijkt en gemeten. Ik meet van 1.1 tot 1.5, toch wel raar dat er een variatie op zit. Dat heeft misschien ook met die meter te maken ?

Morgen nog een poging om een rustige meting te doen :wink:

Henk nogmaals bedankt voor je tips...

waarschijnlijk het zelfde probleem als wat plientje met der s meter had , het schaal verdeling kan los liggen en alleen in vlakke toestand kan de naald bewegen , maar of hij helemaal vrij is voor een juiste indicatie is de vraag
19AC393 gebakje
 

Vorige

Keer terug naar Meters

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast