! informatie over cb mobiele antenne en cb basis antenne?

Voor al je vragen over antenne's

Moderators: 19-AT-068 Frank, Thijs, Remco Rozenburg, erik_ark

! informatie over cb mobiele antenne en cb basis antenne?

Berichtdoor 27mhzband » 08 apr 2019, 15:51

:roll: Ik ben meer een mobiele (auto) en basis (thuis) CB luisteramateur dan een CB zendamateur en daarom deze vragen over waar je nu eigenlijk moet opletten als je een nieuwe cb antenne wil kopen!
Want je kunt zoveel informatie over een cb mobile antenne en een cb basis antenne lezen op de digitale wereld en daardoor de bomen het bos niet meer zien.
Vraag A = Wat betekent deze cijfers van 1/2, 1/4, 5/8 en 7/8 voor een cb mobile antenne en hetzelfde verhaal voor een cb basis antenne? Of is dat van geen belang 1/2... voor beter cb station's te kunnen ontvangen of om beter te kunnen zenden?

Vraag B = En hoe zit het dan met de lengte van een cb mobile antenne en van een cb basis antenne? Is daar de lengte belangrijk voor beter cb station te kunnen ontvangen of om beter te kunnen zenden op de 40 kanalen ( 26.965 mhz - 27.405 mhz ) am/fm en ssb?

Vraag C = Waarom zijn er bij sommige basis cb antenne aan de onderkant horizontale aluminium elementen, is dat om beter te kunnen ontvangen of voor het zenden?
Vraag C.a = En dan heb je nog horizontale aluminium elementen in verschillende aantal te vinden van 2, 4, 6, enzovoort, waarom zijn er zo verschillende aantal te vinden, is dat voor een beter ontvangst krijgen of om beter te kunnen zenden?
Vraag C.b = Bij sommige cb basis antenne zijn er aan de onderkant van de antenne aluminium elementen die 45 graden naar beneden hangen, wat is de reden hiervan dat deze aluminium elementen 45 graden naar beneden hangen, is dat voor een beter ontvangst te verkrijgen of om beter te kunnen zenden ?
Vraag C.c = Er is één basis cb antenne waar aan de onderkant aluminium elementen 45 graden naar boven staan en daar een ring aan bevestig is, is dat om de cb signale beter te kunnen opvangen/ontvangen of om beter te kunnen zenden ?
Vraag D = Waarom hebben sommige basis cb antenne aan de top 3 kleine horizontale aluminium elementen of een klein aluminium bol aan de top van een basis cb antenne? Is dat voor beter te ontvangen of voor beter zenden?
Graag geen technisch informatie hierover maar in cb informatie wereldtaal dank u.Reden bijgewerkt = cb mobile antenne in onderwerp vermeld en het moest cb mobiele antenne zijn.
Laatst bijgewerkt door 27mhzband op 09 apr 2019, 08:18, in totaal 2 keer bewerkt.
:!: Verbeter de wereld, begin bij jezelf :?: . Ik verbeter de cb wereld door een cb amateur te zijn. :wink:
Avatar gebruiker
27mhzband
www.cbforum.nl Freak
www.cbforum.nl Freak
 
Berichten: 108
Geregistreerd: 19 dec 2018, 14:31

Re: ! informatie over cb mobile antenne en cb basis antenne?

Berichtdoor Wimpie » 08 apr 2019, 17:56

+++Lange Bijdrage+++

Lengte van antennes.
De breuken (1/4, 1/2, etc) geven aan hoeveel golflengten de antenne lang is. Voor CB is de golflengte (lambda) ongeveer 11 m, vandaar de 11 m band. De halve golf spriet met spoel onderin is bijvoorbeeld ongeveer 0.5 lambda lang (ongeveer 5.2 m).

De kwart golf GPA met 3 of 4 schuin afhangende radialen is 1/4 lambda lang (ongeveer 2.7 m, de radialen zijn ongeveer even lang). De prestaties zijn nagenoeg gelijk aan die van de eindgevoede halve golf op gelijke tophoogte.

Een 5/8 antenne is ongeveer 6.8 m lang. Indien onderin gevoed, moet hij radialen hebben om te voorkomen dat de mast of coaxiale kabel ongunstig mee gaat stralen. meestal worden drie of 4 radialen gebruikt van 0.25 lambda lang (2.7m) en die vormen de tegencapaciteit. Indien in het midden gevoed, zijn de radialen niet nodig, voorbeeld de Sirio 5/8 gain master. Het nadeel ervan is dat je een dikke coaxspoel onderin hebt zitten.

Bij een 5/8 eindgevoed, mogen kwartgolf lange radialen niet naar beneden afhangen omdat je anders veel gain kwijtraakt.

Je hebt ook nog de 7/8 patatzakantenne (Avanti Sigma IV), maar het onderste stuk straalt nagenoeg niet en zit er alleen voor de aanpassing. Te vergelijken met de J-antenne zoals op 2m vaak gebruikt. Henry PG0DX heeft deze antenne flink aan de tand gevoeld, en de nodige mythes ontkracht.

het grote voordeel van de halve golf antenne eindgevoed is dat je bij voeden aan de onderkant nauwelijks tegencapacitei nodig hebt. Doorgaans wordt de kabelmantel als tegencapaciteit gebruikt, of een metalen mast/pijp. Soms is het nodig om een mantelstroomfilter aan te brengen. De kwart golf en 5/8 antennes hebben tegencapaciteit nodig, vogels zijn daar erg blij mee. Dit wordt meestal in de vorm van radialen gedaan, of de auto is tegencapaciteit.

Ingekorte antennes.
Een deel van de lengte kan in de vorm van een spoel aangebracht zijn waardoor de lengte van bijvoorbeeld 2.7m naar 1.5 m gaat. Elektrisch gezien is het dan nog steeds een kwartgolf resonante antenne, maar dan ingekort. Dit is standaard het geval bij mobiele antennes voor CB. De spoel kan onderin zitten, maar ook in met midden, of op tweederde van de onderkant. De beste prestaties heb je als de spoel op ongeveer 2/3 van onderen zit, maar dat is mechanisch gelijk het lastigste, dus meestal zit de spoel ondering. de DV 27 heeft de spoel wel boven het midden.

Als je een antenne te kort maakt, gaan er verliezen optreden. Voor mobiel gebruik geldt dan meestal langer is beter als het aankomt op zenden. Voor ontvangst kan een 80 cm spriet het net zo goed doen als een spriet van 1.80m, mits het bakkie gevoelig genoeg is.

Bolletje aan bovenkant.
Dit is meer een marketing iets. Het verhaal over minder "static" is niet onderbouwd. Bij hele grote vermogens (>>1 kW) kan het bolletje voorkomen dat de lucht doorslaat. De lengte voor goede aanpassing wordt ietsje minder bij toepassing van het bolletje op de top.

Binnenland vs buitenland.
Een goed ontworpen eindgevoede 5/8 met kwart golf radialen doet het voor het buitenland iets beter in vergelijkiing tot de kwart golf GPA met radialen of de eindgevoede halve golf. Dit komt omdat de 5/8 eindgevoed iets omhoog straalt en dat helpt in geval van propagatie via de ionosofeer (nu vooral via Es). Je levert daardoor wel in voor verkeer binnen NL, omdat je dan juist naar de horizon wilt stralen. Bij gelijke tophoogte wint voor verkeer binnen NL een halve golf spriet het van de 5/8 spriet meet radialen.

Als je de hoogte in kunt (voor verkeer in het buitenland), en een horizontaal gepolariseerde antenne kunt gebruiken, is dat goed merkbaar in vergelijking met de beste verticaal gepolariseerde antenne. Voor binnen NL heb je er weinig aan, omdat de meeste mensen verticaal gepolariseerd zitten.

Fratsen aan antennes.
Je ziet/zag bolletjes, ringetjes, staafjes, te korte radialen, kruisje op de top, etc. Voor ontvangst of zenden is het lood om oud ijzer en is doorgaans bedoeld om de antenne onderscheidend van andere antennes te maken.

Een halve golf GPA met een bolletje of kruisje is flauwekul. Bij toename van het vermogen gaat het onderin mis bij de aanpassing voordat in de top eventueel corona ontlading tijdens zenden optreedt.

De ring bij sommige antennes maakt onderdeel uit van de aanpassing, en verbetert/verslechtert de ontvangst of zenden niet. Voorts kan het dan zijn dat het tunen van de antenne onderin plaatsvindt. Daardoor hoef je hem niet naar beneden te halen.


Korte radialen (in orde van 30...50 cm, eventueel gebogen) hebben nagenoeg geen effect, je gaat het niet merken.

Hoogte.
Voor verkeer met het buitenland is vrij zicht voldoende, vandaar dat vanuit de mobiel met een goede antenne prima buitenland te werken is. Voor het buitenland mag je gerust 5 graden omhoog stralen (Es) om grofweg single hop 1200 km te overbruggen. Met 1200 km zit je vanaf NL in bijvoorbeeld Barcelona. Bij gebruik van verticaal gepolariseerde antennes is het niet zo dat hoger is beter, boven de obstakels uit is voldoende. Het voordeel van hoger staan is dat je minder storing hebt van zooi onder de antenne.

Voor verkeer binnen NL moet je zoveel mogelijk energie naar de horizon stralen EN de antenne zo hoog mogelijk zetten. Vooral de eerste meters boven obstakels geven veel verbetering. Het werkt twee kanten op, zowel zenden als ontvangst gaat beter.

Bij gelijke tophoogte, doet een halve golf (5 m) "GPA" het beter dan een 5/8 met 3 of 4 2.7m lange radialen. Het scheelt bovendien een hoop windlast, maar helaas heb je geen gratis mest.
Wimpie
www.cbforum.nl Freak
www.cbforum.nl Freak
 
Berichten: 271
Geregistreerd: 28 nov 2014, 23:00

Re: ! informatie over cb mobile antenne en cb basis antenne?

Berichtdoor 27mhzband » 08 apr 2019, 20:33

Bedankt Wimpie voor de hele goede cb informatie wereldtaal en voor de tijd die u wou vrij maken om deze vragen te beantwoorden.


Ik heb heb nog één vraag en dan is de informatie over cb basis antenne en cb mobile antenne van a tot z opgelost dankzij jouw.
Ik las in u lange bijdrage over veel gain kwijtraakt...

Kan jij eens vertellen wat dat nou eigenlijk inhoud die gain dbi en dbd? want je heb daar - dbi, 0 dbi, + dbi en ook heb je - dbd en 0 dbd en + dbd, waarvoor dienen die gian dbi en dbd, is dat voor beter te ontvangen of is het voor beter te zenden?
Dank bij voorbaat.Ik wil ook de cb forum leden die mij in het verleden ook goed geholpen hebben met mijn vragen te beantwoorden nog eens bedanken voor alles.
:!: Verbeter de wereld, begin bij jezelf :?: . Ik verbeter de cb wereld door een cb amateur te zijn. :wink:
Avatar gebruiker
27mhzband
www.cbforum.nl Freak
www.cbforum.nl Freak
 
Berichten: 108
Geregistreerd: 19 dec 2018, 14:31

Re: ! informatie over cb mobile antenne en cb basis antenne?

Berichtdoor Wimpie » 08 apr 2019, 22:03

+++hij is weer lang+++

Wat we in de antennewereld "gain" (winst) noemen, komt door richtwerking. Een lamp met reflector stuurt het licht een bepaalde richting op waardoor je in de bepaalde richting meer licht krijgt, maar.... in andere richtingen minder. Hoe ga je dit kwantificeren, zeg maar onderling vergelijkbaar maken? Dat doe je door de lichtopbrengst te vergelijken met een referentiesituatie.

Gain geef je op ten opzichte van een beginsituatie. Je zet eerste een referentieantenne (REFA) neer met zeker ingaand vermogen, en meet de overdracht naar een andere willekeurige antenne met een spectrumanalyzer, of andere meetinstrument dat RF vermogen kan meten. Dat is de beginsituatie.

Daarna haal je de referentieantenne weg, en zet de te testen antenne (AUT) op dezelfde plek en meet vervolgens weer de overdracht. je houdt het ingaand vermogen natuurlijk gelijk. Nyu heb je zeg maar de eindsituatie.

De gain is nu niets anders als de verhouding tussen de twee vermogens: Gain = (ontvangen vermogen AUT) / (ontvangen vermogen REFA).

Wat gebruik je als referentieantenne?

Als de referentieantenne een halve golf dipool is, gebruikt men de index "d", dus Gd.

Ga je uit van een niet bestaande zogenaamde isotrope antenne, dan gebruikt men de index "i", dus Gi.

Een dipool kun je in werkelikheid bouwen en is een veel gebruikte referentie. Een isotrope antenne is een rekending, want een isotrope antenne bestaat niet.

Als ten opzichte van een dipool antenna bla twee keer meer overdracht geeft, dan zegt men Gd = 2.

Zou je antenne bla vergelijken met een isotrope antenne, dan zou antenne bla 3.3 keer meer overdracht geven, dus Gi = 3.3.

Regel: De gain van een antenne ten opzichte van een isotrope antenne is een factor 1.64 hoger ten opzichte van dezelfde meting, maar dan met een dipool als referentie.
Dus Gi = 1.64*Gd.

dB's
Gain wordt meestal in dB's opgegeven. Dit komt vanuit een verleden en is handig omdat vermenigvuldigingen dan overgaan in optellingen. Dat is makkelijker, zeker in de tijd dat er geen zakrekenmachines waren.

Tussen ieder S punt zou een factor 4 moeten zitten, en dat komt overeen met 6 dB. Als je je zendvermogen zou verdubbelen, zou de S-meter bij het tegenstation een half punt (3 dB) omhoog moeten gaan. Indien je het zendvermogen verviervoudigd (6 dB meer), zou de S- meter 1 punt omhoog moeten gaan.

Vervang je in een bestaande situatie je antenne voor een antenne die 3 dB meer gain heeft (factor 2) t.o.v. de oude antenne (wel alles op zelfde hoogte), dan gaat de S meter een half punt omhoog. Het lijkt nu dus of je je zendvermogen hebt verdubbeld, alleen is dat niet zo want het komt in dit voorbeeld door de 3 dB meer gain van de nieuwe antenne.

Een paar getalen
Gi = 1 (dus feitelijk geen winst) -> Gi = 0 dBi, dit komt overeen met -2.14 dBd
Gi = 2 -> Gi = 3 dBi dit komt overeen met 0.9 dBd
Gi = 4 -> Gi = 6 dBi dit komt overeen met 3.9 dBd
Gi = 10 -> Gi = 10 dBi dit komt overeen met 7.9 dBd

Simpele formule Gi = 2.13 + Gd. LET OP: alleen geldig voor gain in dB's.
Wat geeft een leverancier dan het liefste op? De Gi waarde, want dat is een groter getal. Even terzijde, in de omroepwereld wordt dBd gebruikt.

Iedere 3 dB meer is een factor 2. 1 dB is een factor 1.26.

De leugenaars
Een goede halve golf verticale antenne, gedraagt zich nagenoeg hetzelfde als een halve golf dipool. vandaar dat de Gd = 1 (0 dBd, 2 dBi) voor richtingen loodrecht op de antenne.

Om 3 dB extra gain te krijgen (ten opzichte van die goede halve golfspriet) moet je heel veel doen: Twee elements beam, spriet van bijna 14 m lang met extra voorzieningen (phasing coil), twee halve golfsprieten koppelen (dus op twee masten, praktisch best lastig).

Vergeet dus de meeste claims als het aankomt op niet-gerichte CB antennes. Om 3 dB (dus factor 2) winst te hebben, heb je gewoon een grote constructie nodig. De grote Avanti Sigma IV doet het bij gelijke tophoogte niet merkbaar beter dan zo'n halve golfspriet, maar vangt wel veel meer wind waardoor je hem wellicht minder hoog kunt zetten.

Even uit mijn hoofd, een 5/8 spriet met de bekende 4 of 3 radialen doet richting de horizon zo'n 1.8 dBi, dus niets beter dan een halve golf spriet die zo'n 2 dBi doet. Echter onder enige elevatie (goed voor buitenland), doet de 5/8 spriet met 3 of 4 radialen het wel beter dan een goede halve golf spriet, echter wel ten koste van een hoop windlast.

Een kwart golf GPA met 3 of 4 afhangende radialen doet ook zo'n 1.8 dBi.

Ook een IMAX 2000 of 5/8 Gainmaster doen het maar marginaal beter (bij gelijke tophoogte). Je hebt het hooguit over een winst van zo'n 1 dB (ten opzichte van een goede halve golf spriet). De winst zit in de grotere tophoogte als je uitgaat van voethoogte.

Er wordt ook gelogen door de Gain op te geven met inbegrip van reflectie op de aarde, zonder dat aan te geven. Door met de grondparameters te rommelen, kun je uit de simulatie meer gain krijgen. Als je dat doet, zou je dit ook voor de referentie moeten doen (dipool), maar dat doet men dan niet, want dan blijft er van de fantastische gain niet veel tot niets meer over.

Kort samengevat:
Veel goede sprietantennes presteren bij gelijke tophoogte ongeveer gelijk. Het extra aluminium in de vorm van radialen geeft helaas geen gain voor NL verkeer. Wil je echt het verschil maken, dan zul je naar een yagi of iets anders gericht moeten. Vergeet 3 dB meer gain met een spriet ten opzichte van een halve golf (omdat die dan zo'n 14 m lang moet worden). Voor verkeer binnen NL kun je beter investeren in hoger plaatsen.

Buiten de band gebruik.
Er zijn antennes die je ver buiten de CB band kunt gebruiken, eventueel met een tuner, en ook nog met aardig vermogen. Dit kan de doorslag geven om voor een bepaalde antenne te kiezen. De grote Gainmaster is bijvoorbeeld bruikbaar van CB tot einde 10 m band, en dat kan handig zijn als je registratie hebt en graag wat op 10 en of 12 m band doet.
Wimpie
www.cbforum.nl Freak
www.cbforum.nl Freak
 
Berichten: 271
Geregistreerd: 28 nov 2014, 23:00


Keer terug naar Antennes

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 8 gasten