Inschakelstroom

Voor all je vragen waar een soldeerbout of schroevendraaier aan te pas komt.
Heb je leuke apparatuur zelf gebouwd, show ze hier!

Moderators: 19-AT-068 Frank, Thijs, Remco Rozenburg, erik_ark

Inschakelstroom

Berichtdoor 19-DT-170 » 06 jul 2016, 22:37

De vakantietijd begint er weer langzaam aan te komen, en een vraag die al een paar jaar speelt komt nu opeens weer naar boven borrelen.

Ik heb een schakelende voeding en een conventionele voeding.
Vanwege het gewicht neem ik altijd de schakelende voeding mee.
Maar wat gebeurd met deze voeding is dat als ik alléén deze voeding aangesloten heb op het camping elektriciteitsnet,
is dat de zekering om de oren vliegt. Meestal heb je 6A of 10A op een camping beschikbaar.
Dat komt door de inschakelstroom. Deze is te hoog waardoor de zekering springt.
Het komt niet altijd voor, dat komt natuurlijk door op welk moment de voeding inschakelt:
Is het in de buurt van de nulspanning zal de zekering er minder moeite mee hebben dan op het moment dat de sinus in de buurt van de piekspanning komt;
de stroom is dan ook het grootst.
Ik heb ook een conventionele voeding. Nu ben ik eigenlijk benieuwd wat de inschakelpiek van een conventionele voeding is.
Is dit net zo hoog als een schakelende voeding, of is de kans dat de zekering om de oren vliegt hiermee lager?

In principe is het geen probleem, maar het is altijd vervelend om weer naar de receptie van de camping te moeten lopen om weer spanning
in de tent te krijgen. :roll:
Alvast bedankt voor jullie reacties.

Afbeelding
Groet,

Pascal / 19-DT-170 / CB0EYS

11m DX Cluster online : http://cbcluster.linuxforall.com/
telnet cbcluster.linuxforall.com poort 2700
Bereikbaar via IPv4 en IPv6
19-DT-170
Super Spammer
Super Spammer
 
Berichten: 1821
Geregistreerd: 13 sep 2010, 20:09
Woonplaats: Zuid-Limburg

Re: Inschakelstroom

Berichtdoor 19AT593 » 07 jul 2016, 09:12

Mooi campingplaatje....

Ik heb een Astron RS-50A conventionele voeding die ik zonder inschakelstroom begrenzer niet aan kan schakelen. De 16A gaat er dan altijd uit. Echter met een Alinco DM-330DW schakelende voeding heb ik nergens last van!
19AT593 Sebastiaan
Avatar gebruiker
19AT593
www.cbforum.nl Freak
www.cbforum.nl Freak
 
Berichten: 252
Geregistreerd: 01 jan 2011, 22:12
Woonplaats: Noord-Groningen

Re: Inschakelstroom

Berichtdoor president- mckinley » 07 jul 2016, 10:28

nog nooit geen last gehad met een geschakelde voeding.
Wat voor merk is het?
Afbeelding

Theo
president- mckinley
www.cbforum.nl Freak
www.cbforum.nl Freak
 
Berichten: 257
Geregistreerd: 15 aug 2014, 23:52

Re: Inschakelstroom

Berichtdoor 19-DT-170 » 07 jul 2016, 11:58

Het wordt een vakantieplaatjes topic. Ook leuk. :-) Kunnen we van elkaar ideeën opdoen ivm het opzetten van antennes.
De voeding is een Diamond GSV4000.

Onze tent is overigens +/- 40 jaar oud. Gekregen van mijn ouders. Die zijn op een gegeven moment gestopt met kamperen.
Het is een 6-persoons Vendex (V&D) bungalowtent van katoen.

De antenne is een WG1, een GP van +/- 5m lang met een 1:9 unun er aan.
De antenne kan (volgens de fabrikant) getuned worden van 1,8 tot 50 MHz.
Ik gebruik hem tot nu toe voor 1,8 tot 30 MHz.

Deze foto is vorig jaar gemaakt in de Ardennen, in Wisembach bij camping Beau Rivage (aanrader als je van charme campings houdt en niet van 5 sterren accomedaties met 1000+ kampeerplaatsen).
Mijn buurman zei dat ik niks kon uitrichten. We stonden in een dal en de antenne staat tussen de bomen (raakte net niet
de takken en bladeren). Toch een paar avonden achter elkaar contact gehad met Japan. :-)
Zo zie je maar, reflecties en condities zijn het belangrijkst. :-)
Groet,

Pascal / 19-DT-170 / CB0EYS

11m DX Cluster online : http://cbcluster.linuxforall.com/
telnet cbcluster.linuxforall.com poort 2700
Bereikbaar via IPv4 en IPv6
19-DT-170
Super Spammer
Super Spammer
 
Berichten: 1821
Geregistreerd: 13 sep 2010, 20:09
Woonplaats: Zuid-Limburg

Re: Inschakelstroom

Berichtdoor president- mckinley » 07 jul 2016, 14:18

Ik zie aan de specs dat het ding 9 ampère input heeft.(bij 40A, moet je zo een zwaar ding bij je hebben?)
Dan is 6 of 10 ampère van de camping wel erg krap.
Ik zou een wasmachine stroom dingetje er tussen doen.
Een soort van soft start.

Theo
president- mckinley
www.cbforum.nl Freak
www.cbforum.nl Freak
 
Berichten: 257
Geregistreerd: 15 aug 2014, 23:52

Re: Inschakelstroom

Berichtdoor 19-DT-170 » 07 jul 2016, 16:14

Die 9A zal inderdaad bij volle belasting zijn.
40A heb ik niet nodig, maar mijn HF set gebruikt toch 20A bij zenden.
Dan heb ik liever een voeding die een beetje overbemeten is dan een voeding die die 20A op zijn tenen doet.
Dat bevorderd de levensduur ook niet echt.
Groet,

Pascal / 19-DT-170 / CB0EYS

11m DX Cluster online : http://cbcluster.linuxforall.com/
telnet cbcluster.linuxforall.com poort 2700
Bereikbaar via IPv4 en IPv6
19-DT-170
Super Spammer
Super Spammer
 
Berichten: 1821
Geregistreerd: 13 sep 2010, 20:09
Woonplaats: Zuid-Limburg

Re: Inschakelstroom

Berichtdoor president- mckinley » 07 jul 2016, 17:02

SSB zijn pulsen, daar gaat een 20 A voeding echt niet raar van doen.
En meestal is het opgenomen vermogen een stuk lager dan wat er in de specs staat.
Maar als je inschakel puls zo sterk is dat de zekering er van uitklapt?
Een softstart is dan aan te bevelen om dit probleem te voorkomen.
Afbeelding
Deze zit er bij mij in, ruim voldoende.
Alles wat op 12 volt gaat, wordt door deze voeding voorzien.
Afbeelding
Dus de set zit er ook op :D

Theo
president- mckinley
www.cbforum.nl Freak
www.cbforum.nl Freak
 
Berichten: 257
Geregistreerd: 15 aug 2014, 23:52

Re: Inschakelstroom

Berichtdoor 19-DT-170 » 07 jul 2016, 20:30

Als je SSB doet.. :-) CW (Morse) is een ander verhaal. ;-)
Daarnaast, ik had deze voeding voor in de shack gekocht. Omdat deze licht is neem ik deze ook mee op vakantie.
Het normale gebruik vreet ook niet zoveel uit het electriciteitsnet, het is alleen af en toe die inschakelpiek die de zekering (automaat) doet uitvallen.
En dat is best vervelend. De campingeigenaren doen er meestal niet zo moeilijk over, maar het is niet leuk als ik weer naar de receptie moet om de groep weer aan te laten zetten.
Groet,

Pascal / 19-DT-170 / CB0EYS

11m DX Cluster online : http://cbcluster.linuxforall.com/
telnet cbcluster.linuxforall.com poort 2700
Bereikbaar via IPv4 en IPv6
19-DT-170
Super Spammer
Super Spammer
 
Berichten: 1821
Geregistreerd: 13 sep 2010, 20:09
Woonplaats: Zuid-Limburg

Re: Inschakelstroom

Berichtdoor Robber57 » 10 jul 2016, 20:06

.
Laatst bijgewerkt door Robber57 op 03 aug 2018, 18:42, in totaal 1 keer bewerkt.
Robber57
www.cbforum.nl Freak
www.cbforum.nl Freak
 
Berichten: 221
Geregistreerd: 10 sep 2015, 23:48

Re: Inschakelstroom

Berichtdoor coszmo » 11 jul 2016, 20:21

'Het werkelijk kenmerk van intelligentie is niet kennis, maar verbeeldingskracht'

Groeten Anton 19RF299
Avatar gebruiker
coszmo
www.cbforum.nl Freak
www.cbforum.nl Freak
 
Berichten: 316
Geregistreerd: 11 maart 2010, 14:16
Woonplaats: JO33RD - Noord-Duitsland

Re: Inschakelstroom

Berichtdoor 19-DT-170 » 23 jul 2016, 20:41

Net terug van vakantie. :-) Deze camping had het goed voor elkaar.
C10 aardlekautomaten, die je zelf kon resetten. :-)
Alleen bij deze camping was het niet nodig. De voeding schakelde netjes elke dag weer in zonder
dat de groep uitviel. :-)
Niet veel contacten gemaakt. Alleen wat binnen Europa. Rusland, Oostenrijk, paar keer Italië.
In hamertje tik mode (morse) dat dan weer wel. ;-)

Bedankt voor de informatie. Een conventionele voeding is dus helemaal rampzalig wat inschakelstroom betreft.
Een lange kabel gebruiken.. Ja, dat kan inderdaad.. Maar of dat de juiste oplossing is...
Ik heb nu in elk geval een jaar de tijd om iets te gaan regelen.
Groet,

Pascal / 19-DT-170 / CB0EYS

11m DX Cluster online : http://cbcluster.linuxforall.com/
telnet cbcluster.linuxforall.com poort 2700
Bereikbaar via IPv4 en IPv6
19-DT-170
Super Spammer
Super Spammer
 
Berichten: 1821
Geregistreerd: 13 sep 2010, 20:09
Woonplaats: Zuid-Limburg


Keer terug naar Techniek & Zelfbouw

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 4 gasten