Vermogen President Lincoln II V3

Voor al je vragen over bakkies, CB's en Export Radios

Moderators: 19-AT-068 Frank, Thijs, Remco Rozenburg, erik_ark

Vermogen President Lincoln II V3

Berichtdoor marcovp » 17 sep 2018, 09:08

Ik had gisteren de kans een watt meter te gebruiken dus heb ik het vermogen van mijn Lincoln gemeten. Ik had altijd begrepen dat het minimale vermogen rond de 5 watt lag en het maximale rond de 35 watt. De meter gaf echter minimaal 18 watt en maximaal 48 watt aan. Zijn dit waardes die vaker gezien zijn bij de export versie waar verder niet in gerommeld is (export vanaf de winkel zeg maar), of geeft de meter gewoon 13 watt te veel aan? Als de waarde normaal blijken ga ik niet de moeite nemen een andere powermeter te zoeken. Zouden de waardes erg hoog liggen dan wil ik nog wel een keer goed gaan meten.
marcovp
www.cbforum.nl Freak
www.cbforum.nl Freak
 
Berichten: 264
Geregistreerd: 31 jan 2008, 21:32
Woonplaats: Spijkenisse

Re: Vermogen President Lincoln II V3

Berichtdoor Hét Drentse Station » 17 sep 2018, 09:39

Wat voor meter was het ? Gemeten op antenne of op dummyload ?
Hét Drentse Station alias Dé Croky 19 IR 081 On air ! Inmiddels 142 via qsl bevestigde divisions:
1,2,3,4,5,6,7,9,10,11,12,13,14,15,16,18,19,20,21,22,23,25,26,27,28,29,30,31,32,34,35,36,37,38,40,
43,44,45,47,49,50,51,52,54,55,56,59,61,64,66,67,68,69,72,73,74,75,76,79,80,81,84,85,88,90,91,93,
97,102,103,104,105,106,108,109,110,111,112,114,115,116,119,120,121,122,123,125,126,128,133,
136,141,146,152,153,158,161,163,165,166,167,169,173,178,181,185,186,189,190,195,196,199,205,
206,207,212,214,216,218,219,233,251,301,302,303,304,306,307,308,309,310,311,312,314,315,317,
327,328,329,330,331,340
klik hier voor qsl kaarten !

Mijn shack : Daiwa CN-410 - Astatic 636 L - Astatic d-104 tafelmike - Turner Plus Three
Mobiel: Wilson 500 - President Taylor

Use your brains, invest in a good antenna, not in power!
Avatar gebruiker
Hét Drentse Station
Compleet los geslagen!!!
Compleet los geslagen!!!
 
Berichten: 3782
Geregistreerd: 22 sep 2007, 19:29
Woonplaats: JO32KR

Re: Vermogen President Lincoln II V3

Berichtdoor marcovp » 17 sep 2018, 11:54

Ik heb gemeten met de antenne aangesloten.

De meter is Team SWR-Pro. Ik heb geen idee of de meter als betrouwbaar bekend staat.

Afbeelding
marcovp
www.cbforum.nl Freak
www.cbforum.nl Freak
 
Berichten: 264
Geregistreerd: 31 jan 2008, 21:32
Woonplaats: Spijkenisse

Re: Vermogen President Lincoln II V3

Berichtdoor Hét Drentse Station » 17 sep 2018, 12:35

Het heet PRO, maar is het niet... als je vervolgens ook nog meet op een antenne die niet perfect 1 op 1 staat, dan kan je er helemaal niets van zeggen.
Hét Drentse Station alias Dé Croky 19 IR 081 On air ! Inmiddels 142 via qsl bevestigde divisions:
1,2,3,4,5,6,7,9,10,11,12,13,14,15,16,18,19,20,21,22,23,25,26,27,28,29,30,31,32,34,35,36,37,38,40,
43,44,45,47,49,50,51,52,54,55,56,59,61,64,66,67,68,69,72,73,74,75,76,79,80,81,84,85,88,90,91,93,
97,102,103,104,105,106,108,109,110,111,112,114,115,116,119,120,121,122,123,125,126,128,133,
136,141,146,152,153,158,161,163,165,166,167,169,173,178,181,185,186,189,190,195,196,199,205,
206,207,212,214,216,218,219,233,251,301,302,303,304,306,307,308,309,310,311,312,314,315,317,
327,328,329,330,331,340
klik hier voor qsl kaarten !

Mijn shack : Daiwa CN-410 - Astatic 636 L - Astatic d-104 tafelmike - Turner Plus Three
Mobiel: Wilson 500 - President Taylor

Use your brains, invest in a good antenna, not in power!
Avatar gebruiker
Hét Drentse Station
Compleet los geslagen!!!
Compleet los geslagen!!!
 
Berichten: 3782
Geregistreerd: 22 sep 2007, 19:29
Woonplaats: JO32KR

Re: Vermogen President Lincoln II V3

Berichtdoor marcovp » 17 sep 2018, 16:22

Ok dan zal ik eens goed moeten gaan meten. De antenne staat inderdaad niet helemaal 1 op 1. Eerder 1 op 1.3. Het lijkt me echter onwaarschijnlijk dat het uitgestuurde vermogen daardoor 13 watt hoger zou zijn, tenzij het gereflecteerde vermogen ook gemeten wordt. Maar ik moet zeggen dat ik het nog nooit eerder gemeten heb dus dit is helemaal nieuw voor me.
marcovp
www.cbforum.nl Freak
www.cbforum.nl Freak
 
Berichten: 264
Geregistreerd: 31 jan 2008, 21:32
Woonplaats: Spijkenisse

Re: Vermogen President Lincoln II V3

Berichtdoor Charles » 17 sep 2018, 16:25

Hét Drentse Station schreef:Het heet PRO, maar is het niet... als je vervolgens ook nog meet op een antenne die niet perfect 1 op 1 staat, dan kan je er helemaal niets van zeggen.
Nou, dan moet ik de eerste antenne nog tegenkomen die wel perfect 1 op 1 staat... En op alle kanalen natuurlijk.
En wie beweerd dat een dummyload wel perfect 1 op 1 is op de CB-band?

Ik denk dat die meter best wel de juiste waarden heeft aangegeven, in elk geval meer dan vooraf werd verwacht.
Avatar gebruiker
Charles
www.cbforum.nl Freak
www.cbforum.nl Freak
 
Berichten: 107
Geregistreerd: 28 jan 2015, 23:13
Woonplaats: Randstad

Re: Vermogen President Lincoln II V3

Berichtdoor haab » 20 sep 2018, 19:38

Charles schreef:En wie beweerd dat een dummyload wel perfect 1 op 1 is op de CB-band?


Ikke, 50 ohm = 50 ohm. Boeit niet welke band.
Groet,
John

Skipnaam: HaaB
DX-call: 19DW321
Avatar gebruiker
haab
www.cbforum.nl Freak
www.cbforum.nl Freak
 
Berichten: 281
Geregistreerd: 26 feb 2015, 19:41
Woonplaats: Kerkrade (zuid-Limburg)

Re: Vermogen President Lincoln II V3

Berichtdoor Bravo Sierra » 21 sep 2018, 09:49

haab schreef:
Charles schreef:En wie beweerd dat een dummyload wel perfect 1 op 1 is op de CB-band?


Ikke, 50 ohm = 50 ohm. Boeit niet welke band.

Klopt helemaal.
Bravo Sierra
Niet meer weg te krijgen
Niet meer weg te krijgen
 
Berichten: 77
Geregistreerd: 22 maart 2013, 09:46
Woonplaats: Siem Reap, Cambodja

Re: Vermogen President Lincoln II V3

Berichtdoor Mr.BS » 21 sep 2018, 20:50

En toch heb ik een powermeter/dummyload die maar geschikt is tot 150 MHz, daarboven wordt de afwijking ook steeds groter.
En toch is deze 50 ohm!
Avatar gebruiker
Mr.BS
Niet meer weg te krijgen
Niet meer weg te krijgen
 
Berichten: 55
Geregistreerd: 04 mei 2010, 22:42

Re: Vermogen President Lincoln II V3

Berichtdoor haab » 22 sep 2018, 18:05

Tja met zo’n combiding heb je dat snel. De afwijking ligt dus aan de meter en niet aan de dummy.....
Groet,
John

Skipnaam: HaaB
DX-call: 19DW321
Avatar gebruiker
haab
www.cbforum.nl Freak
www.cbforum.nl Freak
 
Berichten: 281
Geregistreerd: 26 feb 2015, 19:41
Woonplaats: Kerkrade (zuid-Limburg)

Re: Vermogen President Lincoln II V3

Berichtdoor Ernst » 22 sep 2018, 18:16

En toch heb ik een powermeter/dummyload die maar geschikt is tot 150 MHz, daarboven wordt de afwijking ook steeds groter.
En toch is deze 50 ohm!


ja dat klopt .. richting tvband is het dan ook 75 ohm (tv coax)
dan is je swr meter gewoon prima .. maar je dummyload niet meer zo geschikt
Avatar gebruiker
Ernst
Opgegeven Geval!
Opgegeven Geval!
 
Berichten: 1360
Geregistreerd: 08 feb 2005, 00:06

Re: Vermogen President Lincoln II V3

Berichtdoor Mr.BS » 22 sep 2018, 19:27

Ok, even getest uit nieuwsgierigheid maar het is idd de meter (schakeling) die afwijkt.
Omdat er op dummies ook vaak een frequentie bereik staat zat ik daar eerder aan te denken...dat deze de meting beinvloedde.
Avatar gebruiker
Mr.BS
Niet meer weg te krijgen
Niet meer weg te krijgen
 
Berichten: 55
Geregistreerd: 04 mei 2010, 22:42

Re: Vermogen President Lincoln II V3

Berichtdoor 19-DT-170 » 22 sep 2018, 19:54

Even over SWR meters en dummy loads.
Een dummy load is niets meer en niets minder dan een zuiver ohmse weerstand van 50 ohm. Je kunt deze weerstand gewoon meten met een multimeter.
Afhankelijk van de gebruikte plug en de afscherming van deze weerstand kun je deze gebruiken tot > 100 GHz ofzo.
Het vermogen wat het ding aankan is afhankelijk van wat voor weerstand in de dummy load zit.
Net zoals je een gloeilamp hebt van 5W of van 1000W, zo heb je ook dummy loads gemaakt voor 5W of 1000W (of meer) te verwerken.
Een antenne moet zorgen dat de energie wordt uitgestraald. Een goede antenne wordt dan ook niet warm in het gunstigste geval.
Een dummy is de bedoeling dat het ding niet straalt. Waar moet dat vermogen dan heen? Een dummy load zet alle energie om in warmte.
Daarom wordt een dummy load ook warm.

Een SWR meter voor CB kun je enkel voor CB gebruiken door de gebruikte diodes in de SWR meter.
In een kortegolf SWR meter zitten goedkopere diodes. Deze komen op hogere frequenties in verzadiging en de SWR zal niet meer (goed) aanwijzen.
Daarnaast zit het ook in de afscherming. 27 MC signalen hoeven niet zo goed afgeschermd te worden dan hogere frequenties.
Hoe hoger de frequentie, hoe beter de afscherming.
De meeste SWR meters voor VHF en hoger kun je ook gewoon op HF (27 MC) gebruiken.
Andersom gaat niet. Maar je ziet dat ook wel aan het prijsverschil tussen een 27MC SWR meter en een SWR meter voor hogere frequenties.
Groet,

Pascal / 19-DT-170 / CB0EYS

11m DX Cluster online : http://cbcluster.linuxforall.com/
telnet cbcluster.linuxforall.com poort 2700
Bereikbaar via IPv4 en IPv6
19-DT-170
Super Spammer
Super Spammer
 
Berichten: 1807
Geregistreerd: 13 sep 2010, 20:09
Woonplaats: Zuid-Limburg

Re: Vermogen President Lincoln II V3

Berichtdoor Ernst » 23 sep 2018, 10:24

hoedan ook

De dummyload en swr meter is gewoon geschikt voor het bakkie.
En voor ons huis tuin en keuken doeleinden prima geschikt toch?


24 tot 30MHz valt ruim binnen het bereik waarvoor het gebruikt word
Avatar gebruiker
Ernst
Opgegeven Geval!
Opgegeven Geval!
 
Berichten: 1360
Geregistreerd: 08 feb 2005, 00:06


Keer terug naar Bakkies

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 10 gasten