President George geen modulatie bij laag vermogen.

Voor al je vragen over bakkies, CB's en Export Radios

Moderators: 19-AT-068 Frank, Thijs, Remco Rozenburg, erik_ark

President George geen modulatie bij laag vermogen.

Berichtdoor HDR » 28 nov 2017, 15:41

Goedemiddag ,het valt mij nu pas op als mijn President George op 30 watt staat heb ik een prima modulatie echter draai de RF power terug na b.v 10 watt valt mijn modulatie weg??? Wat kan dan wezen.
HDR
www.cbforum.nl Freak
www.cbforum.nl Freak
 
Berichten: 167
Geregistreerd: 18 feb 2017, 17:45
Woonplaats: Apeldoorn

Re: President George geen modulatie bij laag vermogen.

Berichtdoor Wimpie » 28 nov 2017, 19:21

HDR schreef:Goedemiddag ,het valt mij nu pas op als mijn President George op 30 watt staat heb ik een prima modulatie echter draai de RF power terug na b.v 10 watt valt mijn modulatie weg??? Wat kan dan wezen.


Hoe heb je bepaald dat hij bij lager vermogen geen modulatie meer heeft?
Het "beste" (en eenvoudigst) werkt om iemand te laten luisteren met een andere TRX waarbij jij langzaam vermogen terugneemt. Degene die luistert moet wel zijn TRX zodanig instellen dat die niet overstuurt raakt. Als tijdens zo'n luistertest het audio in een keer (dus met een stap) afneemt, dan is wellicht de potmeter waarmee je het vermogen regelt kapot, of geoxideerd.

Als je zelf goed kunt fluiten (mooie strakke toon), kun je ook zelf langzaam vermogen terugnemen en dan op een losse power meter kijken of dan het vermogen ook evenredig afneemt. Je weet dat als je niet moduleert, je op SSB ook geen uitgangsvermogen hebt (je hebt immers geen draaggolf bij het gebruikelijke SSB).
Wimpie
www.cbforum.nl Freak
www.cbforum.nl Freak
 
Berichten: 198
Geregistreerd: 28 nov 2014, 23:00

Re: President George geen modulatie bij laag vermogen.

Berichtdoor HDR » 28 nov 2017, 21:02

Ok ik heb het alleen op FM geprobeerd het tegen station hoort mij goed op 30 watt ga dan de power terug draaien en dan plopt in een keer de modulatie weg? Het modulatie metertje op de bak reageerde wel.
HDR
www.cbforum.nl Freak
www.cbforum.nl Freak
 
Berichten: 167
Geregistreerd: 18 feb 2017, 17:45
Woonplaats: Apeldoorn

Re: President George geen modulatie bij laag vermogen.

Berichtdoor Rene » 28 nov 2017, 23:37

Ik denk dat je tegenstation zijn squelch zover heeft dicht gedraaid dat je bij het verlagen van je power onder de squelchdrempel duikt : dan hoor je inderdaad niks ;)
Als je je eigen beperkingen kent , kun je daarbinnen onbeperkt je gang gaan!!
Jules Deelder
Avatar gebruiker
Rene
www.cbforum.nl Freak
www.cbforum.nl Freak
 
Berichten: 329
Geregistreerd: 11 okt 2012, 21:07
Woonplaats: Onder de dakpannen

Re: President George geen modulatie bij laag vermogen.

Berichtdoor Wimpie » 29 nov 2017, 00:40

Rene schreef:Ik denk dat je tegenstation zijn squelch zover heeft dicht gedraaid dat je bij het verlagen van je power onder de squelchdrempel duikt : dan hoor je inderdaad niks ;)

Gezien dat HDR het op FM gedaan heeft, denk ik dat jij het bij het rechte eind hebt. Dus even aan het tegenstation vragen of hij zijn squelsch anders instelt... Trouwens FM en 30 W met zo'n bak lijkt me niet goed voor de eindtor als je dat lang doet, vandaar dat ik van SSB uitging. Duidelijk een verkeerde aanname van mij.
Wimpie
www.cbforum.nl Freak
www.cbforum.nl Freak
 
Berichten: 198
Geregistreerd: 28 nov 2014, 23:00

Re: President George geen modulatie bij laag vermogen.

Berichtdoor HDR » 29 nov 2017, 11:13

Dank u voor het mee denken.Het probleem is echter nog niet opgelost.
Ik wil inderdaad minder power output vandaar dat ik hem ging terug draaien.
Op 30 watt goede modulatie zowel FM als AM.
Zodra de power knop bij de 20 watt komt geen modulatie?
Je hoort een soort plop geluid dan geen modulatie.
Bij 2 stations getest zonder squelch en zelf heb ik nog een Stabo daar valt dan ook de modulatie weg?Nog tips. Iemand.
HDR
www.cbforum.nl Freak
www.cbforum.nl Freak
 
Berichten: 167
Geregistreerd: 18 feb 2017, 17:45
Woonplaats: Apeldoorn

Re: President George geen modulatie bij laag vermogen.

Berichtdoor Wimpie » 29 nov 2017, 12:30

@HDR:
Heb je nog wel voldoende draaggolf als er geen modulatie is? Zo nee, dan zou je alleen ruis moeten horen als je FM gebruikt (en het bakkie waarmee je luistert natuurlijk ook op FM staat).

Wat ik wel vreemd vind is dat je met 30 W op AM nog goede modulatie hebt. Dit vanwege dat de eindtrap dan zo'n 100W PEP moet leveren.

Heb je al getest of het vermogen mooi evenredig afneemt (met externe meter) met het draaien aan de potmeter?
Wimpie
www.cbforum.nl Freak
www.cbforum.nl Freak
 
Berichten: 198
Geregistreerd: 28 nov 2014, 23:00

Re: President George geen modulatie bij laag vermogen.

Berichtdoor HDR » 29 nov 2017, 12:51

Nog even getest potmeter werkt mooi geleidelijk terug modulatie valt weg draad golf blijft draai de RF power knop weer voluit en de modulatie komt na een paar seconden terug.
HDR
www.cbforum.nl Freak
www.cbforum.nl Freak
 
Berichten: 167
Geregistreerd: 18 feb 2017, 17:45
Woonplaats: Apeldoorn

Re: President George geen modulatie bij laag vermogen.

Berichtdoor Wimpie » 29 nov 2017, 14:50

@HDR:
kXXXe, het lijkt dus geen bedienfout en dan is het waarschijnlijk een hardware probleem.

Het zou kunnen vanwege dat als je naar het blokschema kijkt, er vanaf de power control (samen met ALC/AMC) signalen terug gaan naar het microfooncircuit (ALC amp en MIC ATT). Als daar ergens wat mis zit, kan de mic gain naar 0 gaan.
Wimpie
www.cbforum.nl Freak
www.cbforum.nl Freak
 
Berichten: 198
Geregistreerd: 28 nov 2014, 23:00

Re: President George geen modulatie bij laag vermogen.

Berichtdoor HDR » 29 nov 2017, 15:00

Ok dat word lastig voor mij dan of het moet makkelijk op te lossen zijn.
Heb de bak ook even origineel gezet dan geeft die max 5 Watt maar geen modulatie.Jammer verder werkt alles goed.
HDR
www.cbforum.nl Freak
www.cbforum.nl Freak
 
Berichten: 167
Geregistreerd: 18 feb 2017, 17:45
Woonplaats: Apeldoorn

Re: President George geen modulatie bij laag vermogen.

Berichtdoor 19-DT-170 » 29 nov 2017, 16:37

Vreemd dat het geluid wegvalt bij het verminderen van het vermogen.
Bij mijn weten is audio niet afhankelijk van vermogen;
Het audio signaal zit er bij de driver al op, dat wordt enkel versterkt door de eindtrap.
Als je je eindtrap vermogen dichtdraait mag dat niks doen aan de audio...
Groet,

Pascal / 19-DT-170 / CB0EYS

11m DX Cluster online : http://cbcluster.linuxforall.com/
telnet cbcluster.linuxforall.com poort 2700
Bereikbaar via IPv4 en IPv6
19-DT-170
Super Spammer
Super Spammer
 
Berichten: 1802
Geregistreerd: 13 sep 2010, 20:09
Woonplaats: Zuid-Limburg

Re: President George geen modulatie bij laag vermogen.

Berichtdoor Wimpie » 29 nov 2017, 18:29

@19-DT-170:
In principe klopt wat jij zegt. Voor AM en SSB heb je via de ALC/AMC terugkoppeling naar de microfoonversterker. Voor FM heb je alleen een eventueel LF AGC en limiter circuit nodig (een limiter gevolgd door een LPF zit ook in het FM pad). De modulatie gaat op het VCO, en heeft inderdaad niets met het vermogen te maken.

Voor FM is dus geen ALC nodig, maar de microfoon gain control via de ALC/AMC input, zit bij deze bak ook in het pad als je FM werkt. Als in de circuits die naar de ALC/AMC input van de microfoonversterker gaat iets mis zit, dan kan dat wel het gedrag voor FM beinvloeden. Helaas is daar alleen achter te komen door op de ALC/AMC lijn te meten.
Wimpie
www.cbforum.nl Freak
www.cbforum.nl Freak
 
Berichten: 198
Geregistreerd: 28 nov 2014, 23:00

Re: President George geen modulatie bij laag vermogen.

Berichtdoor 19-DT-170 » 29 nov 2017, 20:55

Dat kan kloppen. Maar dan nog kun je met het vermogen niet je audio beïnvloeden.
Dan heb ik toch het vermoeden dat er aan een andere potmeter dan de power wordt gedraaid...???
Maar het vermogen gaat meetbaar omlaag....
Ik kom er met mijn 'gezonde verstand' niet uit...
Groet,

Pascal / 19-DT-170 / CB0EYS

11m DX Cluster online : http://cbcluster.linuxforall.com/
telnet cbcluster.linuxforall.com poort 2700
Bereikbaar via IPv4 en IPv6
19-DT-170
Super Spammer
Super Spammer
 
Berichten: 1802
Geregistreerd: 13 sep 2010, 20:09
Woonplaats: Zuid-Limburg

Re: President George geen modulatie bij laag vermogen.

Berichtdoor Wimpie » 29 nov 2017, 21:39

19-DT-170 schreef:Dat kan kloppen. Maar dan nog kun je met het vermogen niet je audio beïnvloeden.
Dan heb ik toch het vermoeden dat er aan een andere potmeter dan de power wordt gedraaid...???
Maar het vermogen gaat meetbaar omlaag....
Ik kom er met mijn 'gezonde verstand' niet uit...

De power knop zit gewoon op de voorzijde, dus "schroeven" niet nodig.

Kijk eens even in het blokschema, dan wordt het wellicht duidelijk. De service manual is op diverse plekken te vinden op het Net, bijv: http://www.cbtricks.com/radios/presiden ... /index.htm
Wimpie
www.cbforum.nl Freak
www.cbforum.nl Freak
 
Berichten: 198
Geregistreerd: 28 nov 2014, 23:00

Re: President George geen modulatie bij laag vermogen.

Berichtdoor HDR » 29 nov 2017, 22:56

Hij werkt weer andere antenne erop en hij werk weer goed??
HDR
www.cbforum.nl Freak
www.cbforum.nl Freak
 
Berichten: 167
Geregistreerd: 18 feb 2017, 17:45
Woonplaats: Apeldoorn

Volgende

Keer terug naar Bakkies

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 9 gasten