Een prutser is de kluts kwijt...

Voor al je vragen over bakkies, CB's en Export Radios

Moderators: 19-AT-068 Frank, Thijs, Remco Rozenburg, erik_ark

Een prutser is de kluts kwijt...

Berichtdoor Jacobus » 28 apr 2019, 14:44

Dag allemaal,

Als jongen van 16 (nu meer dan een half leven geleden) had ik in mijn slaapkamer een 27mc bakkie staan. In die tijd had ik een simpele koperdraad uit mijn slaapkamerraam hangen en daarmee kon ik prima mee met iedereen in mijn Brabantse dorp. In een volledig duistere kamer, met alleen maar het licht van mijn bakkie bracht ik avonden aan avonden door. Met een landkaart van mijn dorp hielp ik de jongens en meiden die aan het vossen waren. Al met al een prachtige tijd.

Nu - 20 jaar later - vond ik tijdens een verhuizing een stukje coax kabel. En plotseling ging er een sluis aan herinneringen open. Een stortvloed aan beelden kwam boven en ik besloot dat ik - als de verhuizing achter de rug was- weer een bakkie wilde aansluiten.

Het is goed om te weten dat ik nagenoeg geen ervaring heb op dit gebied. Dus onderstaande opsomming zal bij velen van jullie de nodige 'facepalm' momentjes genereren. Ik heb werkelijk lopen prutsen, zul je zien.

Dat is nu twee jaar geleden. In die twee jaar is het volgende gebeurd:

1. Ik besprak dit alles op een feestje, waarbij een familielid aangaf nog een bakkie met voeding te hebben liggen. Die mocht ik semi-permanent lenen, want hij deed er niks meer mee. Ik in mijn nopjes natuurlijk. Het is een midland Allan 27e https://image3.marktplatznet.de/mp/00049/555x417x000002464015_2.jpg.pagespeed.ic.FWGJSGlK5d.jpg

2. Ik had de boel op zolder gezet. Ik dacht gewoonweg weer met een simpele koperdraad een antenne te maken. Tal van websites geraadpleegd en flink wat koperdraad verknipt. Niets deed het.

3. Ik kocht een antenne. Een Wilson Little Wil. Natuurlijk kon ik direct een flinke antenne kopen, maar ik dacht - laat ik niet direct geld uitgeven aan een hobby waarvan ik niet eens zeker weet of ik het blijf doen. Ik vond een winkel een uur rijden van me vandaag en liet daar direct het bakkie van mijn familie testen. Misschien was die wel niet goed. De man van de winkel sloot het ding aan en gaf aan dat het ding nog prima werkt. Dus ik in mijn nopjes met mijn gloednieuwe antenne naar huis.

4. Op zolder sloot ik de antenne aan. Geen effect. Ik las iets over 'aarden' en bedacht - en hier komt weer een facepalmmomentje - dat ik dus iets van ijzer nodig had om de antenne op te zetten. Ik vond youtube filmpjes van mensen die oude koekblikken gebruikten. Dus dat deed ik ook. Toen nog oude pannen en niets werkte. Ik maakte een constructie om het hele ding (pan, antenne) uit mijn dakraam te hangen zodat het geheel boven mijn huis uitstak. Geen effect. Ik hoorde enkel ruis. Heel even hoorde ik een bingo. Maar na weken luisteren was dat het enige. Gefrustreerd de boel in een hoek gegooid. (gelegd)

5. Een jaar lang heb ik een paar keer per maand geluisterd met die opstelling. Maar elke keer weer teleurgesteld. Enkel ruis. Soms piepjes van zo'n oude modem, maar meestal enkel ruis.

6. Toen bedacht ik, dat ijzer moet groter. Ik sleepte de hele boel naar mijn garage. Daar heb ik de antenne op mijn auto gezet. De coax haalde het net tot in mijn garage en dacht dat ik nu zeker genoeg massa moest hebben, want de Wilson antenne is bedoeld voor auto's. Maar wederom enkel ruis. Heel kort ontving ik een gesprekje van twee personen (waarvan ik slechts 1 kant kon horen) Ik probeerde me in het gesprek te mengen met het jaren 80 'Breaky Break' en wist niet of dat nog zo ging.. maar er kwam geen reactie. Niet lang daarna hoorde ik enkel ruis.

7. Ik concludeerde dat er verschillende oorzaken aan de hand kunnen zijn. In de jaren 80 had ik met mijn simpele koperdraad tal van gesprekjes. Wellicht is er niks meer te doen. Is er gewoonweg niemand meer die op de 27MC zit. Ik ging online om te kijken of er nog enige activiteit is. Daar las ik over DX clubs en AM en FM en SSB en omdat ik geen idee heb wat dit allemaal is, bedacht ik me dat wellicht iedereen op kanalen zit, die ik met mijn midland Allan 27e gewoonweg niet aan kan. Het is een 40 kanaals bakkie zonder poespas. Wellicht kan het meer, maar weet ik dat niet. Wellicht is mijn apparatuur gewoonweg vreselijk ouderwets en ben ik werkelijk een roepende in een woestijn. In dat geval - einde oefening, totdat ik een nieuwe radio aanschaf.

8. Wat ook kan zijn is dat ik gewoonweg op de verkeerde momenten mijn bakkie aanzet. Wellicht zijn er gestandaardiseerde 'koffiemomentjes' (zoals we dat vroeger hadden) waarbij iedereen met een 27mc weet dat er dan iets te doen is. Of vossenjachten op bepaalde tijden. Ik heb geen idee. Als ik weet wanneer ik moet luisteren, weet ik in ieder geval of mijn opstelling werkt. Nu zijn er teveel opties waardoor ik enkel ruis hoor.

9. Waarschijnlijk ligt het aan de opstelling. Het is een 40 kanaals bakkie met een auto-antenne op een auto geplaatst. Dit lijkt me niks aparts.

10. Toen bedacht ik dat er misschien wel evenementen zijn waar ik naar toe zou kunnen gaan. Daar zou ik in ieder geval vragen kunnen stellen en kunnen ondervinden of 'mensen dit nog überhaupt wel doen'. Ik las op tal van websites verslagen van dergelijke bijeenkomsten. Maar nooit aankondigingen. Dus zou ik hier in oost-brabant naar zo'n meeting willen gaan, dan nog kan ik nergens vinden wanneer en waar deze zouden zijn. Zelf mijn familielid waarvan ik het bakkie heb, kan me niet helpen. Bij hem werkte het gewoon altijd goed. (net als bij mij in de jaren 80 met mijn koperdraadje) Ik heb dus ook geen 'live' hulplijn in de buurt.

11. Natuurlijk weet ik dat ik door het uitgeven van geld enkele problemen op zou kunnen lossen. Maar dat doe ik liever niet als blijkt dat de hele 27mc in mijn stukje nederland (oost-brabant) volledig uitgestorven is.

Maar gelukkig vond ik dit CBForum. Wellicht dat iemand van jullie - nadat je bent bekomen van de vreselijke ontwetendheid van mijn kant - toch iets zinnigs kan zeggen over deze lastige situatie. Probeer dit eens... of ga daar eens heen... Ik hoor het graag. Op dit punt is elke tip waardevol.

Jacobus
Avatar gebruiker
Jacobus
Nieuw Lid
Nieuw Lid
 
Berichten: 7
Geregistreerd: 20 aug 2016, 13:33

Re: Een prutser is de kluts kwijt...

Berichtdoor 19RE000 » 28 apr 2019, 22:29

Hallo Jacobus,

Jij bent de kluts niet kwijt en het is als volgt.

1) Er is heel veel minder activiteit op 27 MHz en dat vind ik zelf een voordeel want nu hoor je elk DX station zonder problemen.
Vroeger kwamen die niet boven de stations binnen je buurt uit.
2) Een mobielantenne gaat je, uitsluitend bij zéér lokale activiteit, wat verbindingen opleveren.
3) Zet een GPA neer welke zeer betaalbaar zijn.
Hier een voorbeeld maar er zijn er vele in verschillende kwaliteiten en prijsklassen. https://www.elektronicatekoop.nl/venom- ... -5-5-meter

Veel plezier met je opnieuw gevonden hobby :)
19RE000
www.cbforum.nl SUPERRRRR Freak
www.cbforum.nl SUPERRRRR Freak
 
Berichten: 657
Geregistreerd: 09 maart 2010, 16:18
Woonplaats: Fietsenstalling van Den Haag

Re: Een prutser is de kluts kwijt...

Berichtdoor nl1vkl » 29 apr 2019, 13:08

Hoi Jacobus,

Een hoop vragen, ik zal proberen mijn reactie kort te houden. :D

Woon je nog in Brabant? Zo ja, hier in de omgeving (mijn QTH is Uden) is er nog zeer regelmatig activiteit te bespeuren. Regio Eindhoven zit meestal op kanaal 7, overdag veelal rustig en 's-avonds veel activiteit. Daarnaast hoor ik regelmatig activiteit op kanaal 35 of 36 uit de omgeving van Oss. Ook ergens in de 30 vaak wel wat te vinden uit de hoek van Nijmegen/Groesbeek.

Op een mobiele spriet zul je zoals 19RE000 al aangeeft uitsluitend bij zéér lokale activiteit (of zeer goede DX propagaties) wat verbindingen opleveren. Mijn advies zou ook zijn om in het begin gewoon een goedkope GPA neer te zetten. Deze heb je al voor een paar tientjes en soms 2e-hands voor nog minder dan dat.

Zelf heb ik al jaar en dag een Solarcon A99 staan. Sinds ik mijn spullen een half jaar geleden weer heb aangesloten alweer veel verbindingen gemaakt. 'Lokale' afstanden van 30 á 40 km zijn geen uitzondering, soms nog wel verder, en het sporadic-E seizoen is ook weer begonnen. Dat laatste levert de afgelopen dagen mooie verbindingen op over lange afstanden (1400km+). Eergisteren bv. nog met de UK getokkeld, gewoon op FM en binnen de standaard 40 CEPT kanalen.

Wat betreft je bakkie, om er zeker van te zijn dat je geen problemen met zenden/ontvangen van het 'doosjes' zelf hebt kun je deze wellicht eens een keer laten testen bij iemand met een goede antenne of meetopstelling. Dan weet je zeker dat dat in ieder geval in orde is (of niet). Een andere bak kopen met meer mogelijkheden kan altijd nog als het virus niet in ruststand gaat, ook dat hoeft geen bakken met geld te kosten.

Kortom, ik heb er zelf na jaren ook weer veel plezier in en ik hoop dat jij dat ook (weer) gaat krijgen.
Dave - NL1VKL

NL3VKL/NL5VKL - Raspberry Pi based node/gateway/bbs configuration
QRV @ 27.235 Mhz FM / 1200bps + AX UDP port 10093 - https://nl5vkl.mijndingen.nl
nl1vkl
Niet meer weg te krijgen
Niet meer weg te krijgen
 
Berichten: 50
Geregistreerd: 22 sep 2012, 13:58

Re: Een prutser is de kluts kwijt...

Berichtdoor Wimpie » 29 apr 2019, 16:15

V.w.b. elektronica leven we in een andere wereld in verhouding tot 20...30 jaar terug. Veel van die elektronica produceert storing op HF, waaronder de CB-band. Je merkt het aan de stand van de S-meter als je op een "schoon" kanaal luistert. Stel dat je een verbinding uit het verleden probeert te maken met dezelfde spullen als vroeger, is er een kans dat die verbinding niet lukt.

Zoals door 19RE000 en NL1VKL aangegeven, zet gewoon een halve golf spriet neer (dus zo'n antenne van zo'n 5.10...5.30 m lang). Desnoods doe je het tijdelijk uit het zolderraam. Ik zou er dan wel minimaal 2 m pijp aan doen, zodat de voet echt buiten zit en het liefst boven de nok. Hoogte helpt doorgaans. Het signaal van tegenstations in NL wordt sterker, en de storing vanuit je huis komt zachter binnen vanwege de grotere afstand. Je doet jezelf echt te kort als je begint met een sprietje op zolder.

Nieuwe bakkies ontvangen meestal niet merkbaar beter, dus als je een goed bakkie hebt, probeer het daar gewoon mee. Nieuwe bakkies hebben wel vaak meer mogelijkheden. Denk aan scannen om activiteit te zoeken en shift voor gebruik van de CB-repeater.

Mocht je geen losse SWR meter hebben, probeer er dan een te bemachtigen en laat die tussen antenne en bakkie zitten. Je ziet dan direct als er iets niet goed gaat. Aangezien je alleen op CB zit, is een meter van ongeveer Euro 25,-- (nieuwprijs) prima. Tweedehands kan het natuurlijk voor minder.
Wimpie
www.cbforum.nl Freak
www.cbforum.nl Freak
 
Berichten: 301
Geregistreerd: 28 nov 2014, 23:00

Re: Een prutser is de kluts kwijt...

Berichtdoor Jacobus » 01 mei 2019, 23:46

Dag allen,

Na het lezen van jullie reacties begint het toch behoorlijk te kriebelen om zo'n GPA te plaatsen. Ik ben nu aan het nadenken waar ik dat zal doen. (moet enkele mensen in en rondom dit huis niet plots verrassen met die ijzeren vishengel in de lucht en moet dat een beetje in de week leggen)

Het is me in ieder geval duidelijk dat ik voorlopig niet ga investeren in een nieuwe radio. Een swr meter heb ik ook nog. (geen idee meer hoe die werkt, maar er is vast iets op youtube te vinden) Ik maak me ook geen zorgen over dat er niks meer te doen zou zijn. Maar dat een goede antenne toch echt de eerstvolgende stap moet zijn.

Ik heb een flinke stevige betonnen parasol-voet. Daarop kan ik een steigerbuis van enkele meters plaatsen en daaraan kan zo'n GPA komen. Dit heeft als nadeel dat het nét boven de schuur uitkomt en dus niet hoog is. Het heeft als voordeel dat ik het ding makkelijk kan demonteren en kan opbergen en dat het dus niemand permanent in de weg staat. Daarmee kan ik langzaam verkennen of de hobby iets voor me is en kunnen de mensen om me heen er ook een beetje aan wennen.

Vraag 1:
Ik denk dat ik zo'n 12 a 15 meter coax nodig ga hebben. Ik weet dat bij internetkabels de precieze lengte nogal nauw komt. Is dit met coax ook zo? Of kan ik gewoon ergens (tips zijn welkom) coax bestellen en van die stekkers om de boel zelf in elkaar te solderen? Op een lengte die mij bevalt?

Vraag 2:
Zijn er binnenkort nog ergens beurzen of zo waar ik heen kan gaan. Wellicht dat ze daar spullen goedkoop aanbieden? Of andere evenementen waar ik de 'sport' kan afkijken?

Ik ben in ieder geval blij dat ik niet geheel de klust kwijt ben.. jullie hebben me gerust gesteld.

Iemand vroeg me.. Maar Waarom?? Waarom begin je hier aan? Open je pc en klets met de hele wereld. Ik kon het niet uitleggen. Dus ik moet ook nog werken aan hoe ik de motivatie voor dit avontuur onder woorden kan brengen. Om met anderen 'te kletsen' is het in ieder geval niet.

Ik hou jullie op de hoogte..

Jacobus
Avatar gebruiker
Jacobus
Nieuw Lid
Nieuw Lid
 
Berichten: 7
Geregistreerd: 20 aug 2016, 13:33

Re: Een prutser is de kluts kwijt...

Berichtdoor Wimpie » 02 mei 2019, 14:19

Over bakkies vs internet:
Je kunt vis in de winkel kopen, toch gaan heel veel mensen met plezier vissen.
Kleren kun je in de winkel kopen, terwijl mensen nog steeds zelf kleren maken (en dat is niet automatisch goedkoper).
Groente en fruit is goed verkrijgbaar hier, en toch zijn er mensen die zwoegen in de moestuin om over een paar maanden weer de nodige spullen te oogsten.

Even afgezien van de mensen in de buurt, weet je niet wie je op welk moment via het bakkie kan spreken, en dat is best leuk. Voor de mensen die van buiten NL DX houden, is het net vissen. Zeker gezien de activiteit van de zon de laatste jaren. Je moet het hebben van Es (sporadische E-laag), en dat is zo onvoorspelbaar als het maar kan.

Experimenteren is leuk om tot bevredigende resultaten te komen. Helaas went alles, waardoor je wellicht steeds meer wil. Viagra of stikstofrijke mest antenns doet het prima. De buurt heeft dan de tijd om er aan te wennen.

Over de kabel
Als het bij 15 m blijft, zou je gewoon RG58 kunnen gebruiken (dus geen RG59). Neem wel een versie waar MIL-C-17 op staat, je loopt anders een risico dat je kabel koopt waar erg weinig koper in zit. je hebt PL 259 pluggen nodig voor RG58 (de zogenaamde UHF connector). Het voordeel van RG 58 is dat de pluggen ervoor goedkoop zijn, en de kabel is mechanisch steviger dan kabels met schuimisolatie (zoals H155). De kabel is ook minder vochtgevoelig (ten opzichte van kabels met schuim.

De kabellengte is niet kritisch, gewoon afknippen op de lengte die nodig is. Orienteer je op hoe je de PL259 pluggen aan de kabel zet, en zorg dat je vocht uit de buurt houdt (goede tape, vet, kit, etc).

Er bestaan ook pluggen met een knelsysteem zoals deze:
https://www.hamshop.nl/pl-259-6-speciaal.html
Die zijn natuurlijk wel duurder dan de standaard zoals deze
https://www.hamshop.nl/pl-259-6-tg.html

Als je een naalddikte hoger S-punt wilt hebben, kun je voor RG213 gaan. Ook daarvoor zijn de pluggen makkelijk verkrijgbaar, maar wel lastiger aan te zetten.

Antennehoogte
Verwacht geen al te beste resultaten met een antennevoethoogte van 4 m, je zit dan nog midden tussen de obstakels (woningen denk ik). Het verschil met boven de nok is groot (even uitgaande van een wijk met eensgezinswoningen).
Wimpie
www.cbforum.nl Freak
www.cbforum.nl Freak
 
Berichten: 301
Geregistreerd: 28 nov 2014, 23:00

Re: Een prutser is de kluts kwijt...

Berichtdoor jcva » 02 mei 2019, 19:28

Wellicht lees ik er overheen maar je locatie is mij nog niet geheel duidelijk.

Kabel kun je inderdaad overal kopen, goede webwinkels genoeg, Qua lengte niet langer dan nodig is zou ik zeggen maar kritisch is het allemaal niet zo.
Om te beginnen kun je inderdaad goed uit de voeten met een goede kwaliteit RG58. bij lange kabels zou ik zelf voor een RG213 gaan.
Thuis gebruik ik ecoflex 10 en voor de korte stukjes aircell 7. Die kabel is beter maar ook duurder, en bij hogere frequenties zeker merkbaar.
Antenne, men gaf het al aan hoe hoger hoe beter. Maar een GPA die vrij staat en wat laag staat zal het altijd beter doen dan een mobiele spriet binnen op een zolder.
En experimenteren is ook een deel van de hobby. En kunnen de buren wennen.

In de week van hemelvaart is er de VRZA radiokampweek op camping klein Oisterwijk, op hemelvaartdag is daar een radiomarkt.
Woon je daar in de buurt is het zeker leuk om daar eens te kijken. Er staan daar diverse handelaren maar er is ook een kofferbak verkoop.
Ook tijdens de rest van de week zijn er diverse activiteiten. En genoeg amateurs die diverse antennes opzetten
Vrza radiokampweek is primair voor en door radiozendamateurs maar dat neemt niet weg dat iedereen welkom is.
Wij komen er al sinds 2009, eerst op de Jutberg ik Laag Soeren en sinds vorig jaar in Oisterwijk.

Jcva
Avatar gebruiker
jcva
www.cbforum.nl SUPERRRRR Freak
www.cbforum.nl SUPERRRRR Freak
 
Berichten: 582
Geregistreerd: 01 jan 2008, 23:56
Woonplaats: HHW

Re: Een prutser is de kluts kwijt...

Berichtdoor 27mhzband » 02 mei 2019, 19:57

Wimpie schreef:

Over de kabel
Als het bij 15 m blijft, zou je gewoon RG58 kunnen gebruiken (dus geen RG59). Neem wel een versie waar MIL-C-17 op staat, je loopt anders een risico dat je kabel koopt waar erg weinig koper in zit. je hebt PL 259 pluggen nodig voor RG58 (de zogenaamde UHF connector). Het voordeel van RG 58 is dat de pluggen ervoor goedkoop zijn, en de kabel is mechanisch steviger dan kabels met schuimisolatie (zoals H155). De kabel is ook minder vochtgevoelig (ten opzichte van kabels met schuim.

Is die regel alleen voor het zenden binnen 15 meter dunne coax kabel gebruiken? of is dat ook voor het ontvangst die binnen de 15 meter dunne coax kabel gebruiken?
En wat voor een verschil gaat je krijgen tussen een dikke en dunne coax kabel boven de 15 meter?
:!: Verbeter de wereld, begin bij jezelf :?: . Ik verbeter de cb wereld door een cb amateur te zijn. :wink:
Avatar gebruiker
27mhzband
www.cbforum.nl Freak
www.cbforum.nl Freak
 
Berichten: 109
Geregistreerd: 19 dec 2018, 14:31

Re: Een prutser is de kluts kwijt...

Berichtdoor jcva » 02 mei 2019, 21:16

Demping werkt 2 kanten op, dat verlies krijg je in de kabel. Dus ook bij ontvangst.
Betere kabel is betere ontvangst maar bij korte stukken is het verschil niet heel groot. Zeker niet op 27Mhz.

Bij hogere frequenties word het kritischer.
Kijk bijvoorbeeld eens hier: https://kabel-kusch.de/Koaxkabel/Vergleichstabellen.htm
Daar vind je 3 tabellen waar in aangegeven word wat de demping is als gevolg van de frequentie.
Alles op basis van een lengte van 100M.
Voor kortere stukken kun je het eenvoudig zelf uitrekenen.
En gebruik goede kwaliteit pluggen en monteer ze conform opgave fabrikant, scheelt ook nog.


Jcva
Avatar gebruiker
jcva
www.cbforum.nl SUPERRRRR Freak
www.cbforum.nl SUPERRRRR Freak
 
Berichten: 582
Geregistreerd: 01 jan 2008, 23:56
Woonplaats: HHW

Re: Een prutser is de kluts kwijt...

Berichtdoor Wimpie » 02 mei 2019, 22:57

@JCVA:

Stel je hebt 10 dB kabeldemping (dat is meer dan 100 m RG 58 op 27 MHz). Je tegenstation zal dat merken, want het S-punt is een dik punt minder, waardoor je tegenstation wellicht meer last van ruis heeft. Maar ga je dit ook merken in de ontvangst bij jezelf?

Nee! Zowel de ruis als signaal worden 10 dB verzwakt, dus de signaal/ruis verhouding gaat niet achteruit. In een woonwijk is de ruis die uit een halve golf antenne komt factoren sterker dan de ruis die de ontvanger in het bakkie opwekt. 10 dB kabeldemping is voor ontvangst daardoor acceptabel.

15 m RG58 zal zo'n 1.2 dB demping geven op 27 MHz. Zowel voor zenden als ontvangst is dit meer dan acceptabel.
Wimpie
www.cbforum.nl Freak
www.cbforum.nl Freak
 
Berichten: 301
Geregistreerd: 28 nov 2014, 23:00

Re: Een prutser is de kluts kwijt...

Berichtdoor jcva » 03 mei 2019, 00:10

In absolute zin word ook je ontvangst zwakker, kabeldemping doet niet aan richting.
Dat je ook minder rotzooi oppikt is ook waar mits dit via de antenne binnenkomt.
Maar met een betere kabel blijf je uitendeliijk meer ontvangen.
Puur theoretich dan want in de praktijk merk je er bij kortere stukken (op 27Mhz) niets van.
Op 70Cm 430Mhz dus merk je dit wel degelijk.
Op 2M 145 Mhz is dat al duidelijk waarneembaar.

Jcva
Avatar gebruiker
jcva
www.cbforum.nl SUPERRRRR Freak
www.cbforum.nl SUPERRRRR Freak
 
Berichten: 582
Geregistreerd: 01 jan 2008, 23:56
Woonplaats: HHW

Re: Een prutser is de kluts kwijt...

Berichtdoor 19-DT-170 » 03 mei 2019, 05:07

Wimpie schreef:10 dB kabeldemping is voor ontvangst daardoor acceptabel.

:shock:
10dB voor ontvangst betekent ook 10dB verlies bij zenden.
En 10dB verlies betekent dat je 4x je vermogen verliest.
Bij 100W input verstook je dus 75W in de coaxkabel.
Een kachel bij de bouwmarkt kopen is goedkoper, maar als je liever je kamer op die manier warm wilt houden...
Ieder zijn ding.. :wink:
Groet,

Pascal / 19-DT-170 / CB0EYS
19-DT-170
Super Spammer
Super Spammer
 
Berichten: 1848
Geregistreerd: 13 sep 2010, 20:09
Woonplaats: Zuid-Limburg

Re: Een prutser is de kluts kwijt...

Berichtdoor Wimpie » 03 mei 2019, 11:49

@JCVA:
Jij schrijft: "In absolute zin word ook je ontvangst zwakker, kabeldemping doet niet aan richting." Dit suggereert dat de ontvangst minder van kwaliteit wordt, en dat is niet juist.

In absolute zin wordt de ontvangen signaalsterkte minder, kabeldemping doet niet aan richting. Maar: omdat de ontvangen ruis net zo veel minder wordt, verandert de signaal/ruis verhouding (maat voor de verstaanbaarheid) niet.

Ik heb met opzet een getal (10 dB), frequentie (27 MHz), omgeving (woonomgeving) en antenne (halve golf) genoemd, om te voorkomen dat het topic uitwaait naar bijv 70 cm en 2m.

Het is voor de situatie van Jacobus zonde van het geld om kabel te gebruiken die duurder dan goede RG58 is. Hij gaat het verschil niet merken.

@19-DT-170: 10 dB demping is nog erger, je houdt nog maar 10% van je zendvermogen over. je houdt ook nog maar 10% van je ontvangstvermogen over, maar zoals aangegeven, is dat voor de beschreven situatie acceptabel. Overigens in jacobis zijn geval gaat het om overhoduen van 82% van RX of TX vermogen. In geval van TX ee naaldidkte op de S-meter, en voor RX niet meetbaar v.w.b. kwaliteit van de audio die uit de speaker komt.

@algemeen:
CM filter
Wat wellicht iets verbetering kan geven is het plaatsen van een paar CM ferrieten om de kabel. De eerste zo'n 3 m onder de antenne, en de tweede zo'n 2.5m onder de eerste. Het kan voorkomen dat storing vanuit huis via de kabelmantel bij de antenne komt. Een dik ferriet met 13...15 mm binnendiameter en daar drie keer RG58 doorheen is prima.
Ziets als:
https://sinuss.nl/componenten/mechanica ... mmulticomp
Vaak kom je zulk materiaal ook tegen op beurzen.
Wimpie
www.cbforum.nl Freak
www.cbforum.nl Freak
 
Berichten: 301
Geregistreerd: 28 nov 2014, 23:00

Re: Een prutser is de kluts kwijt...

Berichtdoor petit.poir » 12 jun 2019, 23:30

Hallo mannen,

mooie discussie maar dan vooral dat stukje over de nostalgische gevoelens.
Een maand of wat geleden was ik de zolder aan het opruimen en toen gebeurde het.
In een stoffige doos zat nog een mooie Superstar 360 FM en een voeding.
Alleen ook hier geen antenne. Nou ben ik best handig en heb ik met hulp van het geweldige internet een kwart golf groundplane antenne gemaakt.
Ik was erg benieuwd maar hij werkte best goed. tenminste de SWR was heel erg fatsoenlijk.
nu na enkele maanden is het weer een beetje uit de hand aan het lopen.
ondertussen heb ik een sirio gain master antenne (vind mijn vrouw erg leuk...)
Een president lincoln I en een K-PO DX 5000 die gisteren terug gekomen is uit Duitsland.
Kucha Hans heeft hem gemodificeerd. Oh ja en gisteren heb ik ook nog een ALAN Jumbo lineair (aka KLV 400) gekocht.
Lang leve marktplaats.
Zelf heb ik in de buurt ook weinig stations zitten. Ik woon in Sprang-capelle (Waalwijk)
De meeste contacten heb ik met Tilburg en Baarle Nassau. Dit is op de 27.375 en meestal tussen 18 en 21 uur.
Oosterhout en Heusden heb ik ook gesproken alleen veel minder vaak.

De topic starter komt ook uit Brabant, vertel eens waar ergens. Wie weet kunnen we verbinding leggen.

Gr Eric
19RF837
petit.poir
Nieuw Lid
Nieuw Lid
 
Berichten: 7
Geregistreerd: 18 dec 2016, 17:34
Woonplaats: Sprang-Capelle

Re: Een prutser is de kluts kwijt...

Berichtdoor petit.poir » 12 jun 2019, 23:33

Bijna vergeten, op de 27.375 wordt USB gewerkt.
19RF837
petit.poir
Nieuw Lid
Nieuw Lid
 
Berichten: 7
Geregistreerd: 18 dec 2016, 17:34
Woonplaats: Sprang-Capelle

Volgende

Keer terug naar Bakkies

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Siewert en 12 gasten