Insturen vermogen ssb

Met hoeveel watt sta jij rond te vonken?

Moderators: 19-AT-068 Frank, Thijs, Remco Rozenburg, erik_ark

Re: Insturen vermogen ssb

Berichtdoor 19jz387 » 18 jan 2015, 15:10

rdkraker schreef:Hmm dat wordt weer sparen geblazen... :(
Voor t geld van die eerste meter kan ik drie nieuwe lineair kopen... Iets wat voor de één eenvoudig is, is voor de ander best een bak geld :wink:


Euh 3 goede nieuwe linears voor 135 euro vind ik knap.
voor dat geld is een betere antenne een betere linear.

Ik draai met 40-50 watt pep op ssb van nunspeet naar Almelo toe zo uit de bak zonder linear.
19jz387
 

Re: Insturen vermogen ssb

Berichtdoor Rene » 18 jan 2015, 15:14

coszmo schreef:

Volgens mij haal je dingen door elkaar heen . Als je de power op AM of FM terug regelt voor op de bak
dan heb je dus op SSB ook minder vermogen .


Mijn Anytone AT5555 heeft vermogensregeling , werkt alleen op AM/FM en dat kan bij andere bakjes ook zo zijn..
Power terug regelen met de mikegain is zeer onbetrouwbaar , als de mogelijkheid er is om dat intern terug te draaien dan zou dat mijn voorkeur hebben.
Als je je eigen beperkingen kent , kun je daarbinnen onbeperkt je gang gaan!!
Jules Deelder
Avatar gebruiker
Rene
www.cbforum.nl Freak
www.cbforum.nl Freak
 
Berichten: 329
Geregistreerd: 11 okt 2012, 21:07
Woonplaats: Onder de dakpannen

Re: Insturen vermogen ssb

Berichtdoor 19jz387 » 18 jan 2015, 15:17

Zit ineens te denken welke lincoln heb je lincoln 1 of 2?
19jz387
 

Re: Insturen vermogen ssb

Berichtdoor rdkraker » 18 jan 2015, 15:31

19jz387 schreef:Zit ineens te denken welke lincoln heb je lincoln 1 of 2?


Lincoln 1. Als ik het goed begrijp regelt tx power alleen am/fm en moet ik de potmeter binnenin hebben voor ssb...
rdkraker
 

Re: Insturen vermogen ssb

Berichtdoor rdkraker » 18 jan 2015, 15:32

19jz387 schreef:
rdkraker schreef:Hmm dat wordt weer sparen geblazen... :(
Voor t geld van die eerste meter kan ik drie nieuwe lineair kopen... Iets wat voor de één eenvoudig is, is voor de ander best een bak geld :wink:


Euh 3 goede nieuwe linears voor 135 euro vind ik knap.
voor dat geld is een betere antenne een betere linear.

Ik draai met 40-50 watt pep op ssb van nunspeet naar Almelo toe zo uit de bak zonder linear.


Okee, twee dan... :) gebruikte buis, of nieuwe transistor.
rdkraker
 

Re: Insturen vermogen ssb

Berichtdoor Rene » 18 jan 2015, 15:41

rdkraker schreef:
19jz387 schreef:Zit ineens te denken welke lincoln heb je lincoln 1 of 2?


Lincoln 1. Als ik het goed begrijp regelt tx power alleen am/fm en moet ik de potmeter binnenin hebben voor ssb...


Volgens mij wel , zo goed ken ik de lincoln 1 niet dus dat zou je even moeten gaan meten...
Weet dus ook niet of ssb power intern is terug te regelen, misschien kan iemand anders daar uitsluitsel over geven..
Als je je eigen beperkingen kent , kun je daarbinnen onbeperkt je gang gaan!!
Jules Deelder
Avatar gebruiker
Rene
www.cbforum.nl Freak
www.cbforum.nl Freak
 
Berichten: 329
Geregistreerd: 11 okt 2012, 21:07
Woonplaats: Onder de dakpannen

Re: Insturen vermogen ssb

Berichtdoor Peter-dx » 18 jan 2015, 15:50

panda58 schreef:En ik heb vroeger eens gehoord dat een buizen lineair een schoner signaal
geeft dan een transistor lineair.
Geen ervaring mee,dus als het niet zo is dan krijg ik wel komentaar.

Gr Jan


Het ligt en staat van het aan geboden signaal in jou eindtrap. Hoe "schoner" het signaal hoe minder je moet filteren.
Wanneer je te veel vermogen aan de ingang aanbied dan krijg je hele rare mengproducten en die gaat je eindtrap weer
versterken. Buis of transistor gebruik maakt niet zoveel uit, een buizen eindtrap kan beter omgaan met een mis aanpassing en dat
geeft weer voordelen, als je antenne uitgang niet precies 52 ohm is. Bij gebruik van een FET eindrap heeft weer voordelen dat de versterkings
Factor en de levensduur langer is .... Een goede filter is van beide belang en een daar is de buurt erg blij mee.

Pep vermogen meten met een Daiwa is ook maar een benadering, de meter kan nooit zo snel reageren op het ingestuurde vermogen
zodat daar een afwijking ontstaat bij het aflezen. Mic gain terug draaien lijkt mij geen optie en zeker niet bij SSB !
Peter-dx
Opgegeven Geval!
Opgegeven Geval!
 
Berichten: 1293
Geregistreerd: 15 jul 2011, 17:44

Re: Insturen vermogen ssb

Berichtdoor rdkraker » 18 jan 2015, 16:01

Ssb power is sowieso een aanpasbare potmeter op de print van de lincoln 1 dus kan m wel terugschroeven. Grootste vraag is dus hoeveel...
rdkraker
 

Re: Insturen vermogen ssb

Berichtdoor 19jz387 » 18 jan 2015, 16:15

Je kan de ssb van een lincoln 1 ook regelbaar maken via de knop aan de buitenkant.
Zie de lincoln bible voor de modificatie.

Zo maar lukraak terug draaien aan de binnenkant zonder meter zou ik niet doen.

Die goedkope meter doet het beter dan ik dacht vergeleken met een bird op pep.
Zit er ongeveer 1 watt naast met 50 watt dus prima om je insturing goed genoeg af te stellen.
19jz387
 

Re: Insturen vermogen ssb

Berichtdoor rdkraker » 18 jan 2015, 17:26

Is dit wat? Heeft ook die avg knop, volgens mij ook voor ssb?
TE KOOP DIAMOND SX-200 RF-POWER METER.
€ 35,00
http://link.marktplaats.nl/886882420
rdkraker
 

Re: Insturen vermogen ssb

Berichtdoor 19jz387 » 18 jan 2015, 17:31

Avg is gemiddeld maar je moet PEP (peak envelop power) hebben.
Dat heeft die.
als je die gebruikt gewoon iets minder dan max in te sturen afstellen en je zit wel safe.
Bijvoorbeeld 8 watt pep ipv 10 watt
19jz387
 

Re: Insturen vermogen ssb

Berichtdoor 19-DT-170 » 18 jan 2015, 22:29

PEP vermogen kun je met een standaard SWR/Power meter meten.
De PEP stand van een SWR/Power meter is niet meer dan een extra condensator die bijgeschakeld wordt,
en er voor zorgt dat de meter rustiger wordt, ipv als een wilde op een neer te gaan.
Maar in de PEP stand doe je standaard ook geen juiste PEP meting.
Voor een goede meting te doen heb je een stabiel signaal nodig, SSB is allesbehalve stabiel.
Om het signaal stabiel te krijgen om een fatsoenlijke meting te doen, moet je aan de microfoon ingang
een referentie signaal aanleggen.
Dat referentie signaal bestaat uit twee tonen.
Lees hier meer:
http://www.robkalmeijer.nl/techniek/ele ... index.html

Ik heb van de week nog ergens een artikel gelezen over een zelfbouw tweetoon generator,
maar ik weet even niet meer waar. Als ik het tegen kom zal ik de link hier plaatsen.
Groet,

Pascal / 19-DT-170 / CB0EYS

11m DX Cluster online : http://cbcluster.linuxforall.com/
telnet cbcluster.linuxforall.com poort 2700
Bereikbaar via IPv4 en IPv6
19-DT-170
Super Spammer
Super Spammer
 
Berichten: 1799
Geregistreerd: 13 sep 2010, 20:09
Woonplaats: Zuid-Limburg

Re: Insturen vermogen ssb

Berichtdoor rdkraker » 18 jan 2015, 22:33

:shock: Ik vrees dat t artikel, en zelfbouw, voor mij nog wat hoog gegrepen is ...
rdkraker
 

Re: Insturen vermogen ssb

Berichtdoor 19-DT-170 » 19 jan 2015, 09:22

Ow, sorry rdraker, het was ook in eerste instantie ook niet voor jou bedoeld,
maar voor alle reaguurders met goed bedoelde adviezen. :-)

Je kunt het beste ergens een fluittoon vandaan halen, dat op je microfoon signaal invoeren,
zodat je een stabiel uitgangsvermogen hebt, en dan kun je met je powermeter het vermogen afregelen. :-)
Groet,

Pascal / 19-DT-170 / CB0EYS

11m DX Cluster online : http://cbcluster.linuxforall.com/
telnet cbcluster.linuxforall.com poort 2700
Bereikbaar via IPv4 en IPv6
19-DT-170
Super Spammer
Super Spammer
 
Berichten: 1799
Geregistreerd: 13 sep 2010, 20:09
Woonplaats: Zuid-Limburg

Re: Insturen vermogen ssb

Berichtdoor 19jz387 » 19 jan 2015, 09:45

Ik zou zo'n toongenerator eerder met een ne555 of ne556 in elkaar flansen.
Zo zuiver hoeft die sinus niet te zijn aangezien de gemiddelde cb niet zo heel kritisch is.
eventueel een opamp er in meenemen om het iets te versterken maar niet direct nodig.
19jz387
 

VorigeVolgende

Keer terug naar Linears

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten