Blazen heeft (geen-) zin

Met hoeveel watt sta jij rond te vonken?

Moderators: 19-AT-068 Frank, Thijs, Remco Rozenburg, erik_ark

Blazen heeft (geen-) zin

Berichtdoor radio121 » 13 nov 2014, 14:21

Ik lees nog al wisselde verhalen over vermogen sommige zeggen dat het geen nut heeft betere een hoge antenne andere CB-ers zeggen dat ze een eindtrapje het echt nodig te hebben. Als ik de gesprekken volg hoor ik op de kanalen ( FM) toch wel vaak dat er wat staat te draaien en dat blijkt dan toch nodig te zijn afstanden van 7 a 10 KM worden alleen overbrugt met vermogens vanaf 15 watt tot 50 watt. Wat ik als oud zendfreak die voorheen afstanden met 0,5 watt haalde toch vreemd vind. Oké het is drukker in de ether geworden , maar op de CB is het juist stiller. Wat is jullie ervaring ?
" I love radio | QRV, op CB en 70 CM".
>> Hou hem in de lucht <<
Stand-by on: -http://www.cbforum.nl -
Avatar gebruiker
radio121
www.cbforum.nl Freak
www.cbforum.nl Freak
 
Berichten: 129
Geregistreerd: 23 jul 2014, 10:58

Re: Blazen heeft (geen-) zin

Berichtdoor 19jz387 » 13 nov 2014, 14:35

Tsja door de plc en andere qrm komt een maat van me hier met 20 watt net binnen en bij 40 watt pas verstaanbaar.
Andersom kom ik bij hem met 3 watt al binnen.

10 a 12 kilometer afstand.
19jz387
 

Re: Blazen heeft (geen-) zin

Berichtdoor Rene » 14 nov 2014, 19:36

Het verschil in db's tussen en 20 en 40 watt is maar erg klein..
En het is waar dat het stoorniveau nu een stuk hoger ligt dan 25 a 30 jaar geleden..
Een hogere antenne is altijd beter en zeker gezien het feit dat er veel storing uit huizen komen zoals PLC , zonnepanelen , ledverlichting plasma/lcd televisie's om maar eens wat te noemen..
Als je de mogelijkheid hebt je antenne hoger te plaatsen dan zou ik dat eerder doen dan met een eindtrapje gaan werken..
Want wat heb je aan een lineair als je wel gehoord word maar zelf niks hoort...
De verhouding 'je laten horen - zelf horen' moet natuurlijk wel in evenwicht zijn : die verhouding is ver te zoeken als je met zeg eens 100 watt 10 km verderop wel gehoord word maar diegene die jou hoort , hoor jij niet..
Als je je eigen beperkingen kent , kun je daarbinnen onbeperkt je gang gaan!!
Jules Deelder
Avatar gebruiker
Rene
www.cbforum.nl Freak
www.cbforum.nl Freak
 
Berichten: 357
Geregistreerd: 11 okt 2012, 21:07
Woonplaats: Onder de dakpannen

Re: Blazen heeft (geen-) zin

Berichtdoor vincenttor » 15 nov 2014, 00:45

t is maar net wat je leuk vind he ;) en ja ik ben niet bang voor een beetje warmte voor ik gelijk word aangevallen :)
Bij twijfel altijd doen!
vincenttor
Compleet los geslagen!!!
Compleet los geslagen!!!
 
Berichten: 2090
Geregistreerd: 07 jul 2007, 02:57
Woonplaats: omg amsterdam

Re: Blazen heeft (geen-) zin

Berichtdoor cb1gwn » 15 nov 2014, 02:44

Toevallig vanmiddag gelezen op een amateur website dat deze amateur op 10 meter geen verbinding kon maken en toen zijn antieke 23 kanaals 4watt am cb apparaat uit de kast haalde en na 1 keer roepen verbinding had met Amerika dikke 9+ s-signaal.

Ik hoorde op de daily minutes (70cm ) dat cb booming was in een aantal Europese landen..

daily minutes : Dagelijks om 19.00 uur op PI2NOS op 430,125 MHz de Daily Minutes. Uitzendingen van (meest) tussen 2 en 5 minuten lang met nieuws. Deze uitzending wordt meestal herhaald om 10.30 uur, de ochtend erop.
http://podcast.shorties.nl/
http://www.pa0ete.nl/
http://pa00news.shorties.nl/
http://shorties.be/podcast/
http://www.shortiesfm.com/
Bert actief op 27mc sinds 04-1981
Gewerkte divisies: Who cares ?
http://www.freeradionetwork.nl
Afbeelding
Avatar gebruiker
cb1gwn
Opgegeven Geval!
Opgegeven Geval!
 
Berichten: 1320
Geregistreerd: 25 dec 2008, 19:47
Woonplaats: Hoevelaken

Re: Blazen heeft (geen-) zin

Berichtdoor 19OK061 » 15 nov 2014, 09:50

Rene schreef:Het verschil in db's tussen en 20 en 40 watt is maar erg klein..
En het is waar dat het stoorniveau nu een stuk hoger ligt dan 25 a 30 jaar geleden..
Een hogere antenne is altijd beter en zeker gezien het feit dat er veel storing uit huizen komen zoals PLC , zonnepanelen , ledverlichting plasma/lcd televisie's om maar eens wat te noemen..
Als je de mogelijkheid hebt je antenne hoger te plaatsen dan zou ik dat eerder doen dan met een eindtrapje gaan werken..
Want wat heb je aan een lineair als je wel gehoord word maar zelf niks hoort...
De verhouding 'je laten horen - zelf horen' moet natuurlijk wel in evenwicht zijn : die verhouding is ver te zoeken als je met zeg eens 100 watt 10 km verderop wel gehoord word maar diegene die jou hoort , hoor jij niet..



klopt niet helemaal, want als jij geen storing hebt en de ander wel kan het wel degelijk verschil maken als je iets meer vermogen hebt, want ja jij ontvangt hem wel maar andersom niet :wink:
Yaesu FT1000mp MarkV (200W) + MD100
yaesu ft100 + FL2277B
Yaesu Ft990 + sp6 + MD 1 + FL2100B
TYT TH-9800 Quadband
Mantova turbo 8
inverted V 45M
End Fed 6M - 80M
4 elem. Yagi vert./hor.
Windom 41.5 meter lang
diamond x30
3 x antenne mast





http://dx27.net/news.php
19OK061
www.cbforum.nl Freak
www.cbforum.nl Freak
 
Berichten: 123
Geregistreerd: 03 apr 2013, 11:49

Re: Blazen heeft (geen-) zin

Berichtdoor jelle t » 15 nov 2014, 18:34

hier bij ons in het dorp moet je hem minstens half dicht draaien anders ruis je de pan uit.
dus dat zwake signaal pak ik dan gewoon niet meer :cry:
tenzij die doordruk met 40 watt :roll:
jelle t
 

Re: Blazen heeft (geen-) zin

Berichtdoor Hét Drentse Station » 15 nov 2014, 20:09

Lekker man, beetje vonken :-)
Hét Drentse Station alias Dé Croky 19 IR 081 On air ! Inmiddels 142 via qsl bevestigde divisions:
1,2,3,4,5,6,7,9,10,11,12,13,14,15,16,18,19,20,21,22,23,25,26,27,28,29,30,31,32,34,35,36,37,38,40,
43,44,45,47,49,50,51,52,54,55,56,59,61,64,66,67,68,69,72,73,74,75,76,79,80,81,84,85,88,90,91,93,
97,102,103,104,105,106,108,109,110,111,112,114,115,116,119,120,121,122,123,125,126,128,133,
136,141,146,152,153,158,161,163,165,166,167,169,173,178,181,185,186,189,190,195,196,199,205,
206,207,212,214,216,218,219,233,251,301,302,303,304,306,307,308,309,310,311,312,314,315,317,
327,328,329,330,331,340
klik hier voor qsl kaarten !

Mijn shack : Daiwa CN-410 - Astatic 636 L - Astatic d-104 tafelmike - Turner Plus Three
Mobiel: Wilson 500 - President Taylor

Use your brains, invest in a good antenna, not in power!
Avatar gebruiker
Hét Drentse Station
Compleet los geslagen!!!
Compleet los geslagen!!!
 
Berichten: 3785
Geregistreerd: 22 sep 2007, 19:29
Woonplaats: JO32KR

Re: Blazen heeft (geen-) zin

Berichtdoor 19OK061 » 15 nov 2014, 21:05

Hét Drentse Station schreef:Lekker man, beetje vonken :-)



bij de buren :lol: :lol:
Yaesu FT1000mp MarkV (200W) + MD100
yaesu ft100 + FL2277B
Yaesu Ft990 + sp6 + MD 1 + FL2100B
TYT TH-9800 Quadband
Mantova turbo 8
inverted V 45M
End Fed 6M - 80M
4 elem. Yagi vert./hor.
Windom 41.5 meter lang
diamond x30
3 x antenne mast





http://dx27.net/news.php
19OK061
www.cbforum.nl Freak
www.cbforum.nl Freak
 
Berichten: 123
Geregistreerd: 03 apr 2013, 11:49

Re: Blazen heeft (geen-) zin

Berichtdoor CB2SNK » 14 dec 2014, 12:20

sluit voor de aardigheid eens een 22 kanalen bakkie aan ipv. je dure hf set.
gegarandeerd dat je Fox Mike rx beter is met minder plc troep en andere storing..
Hier maakt het in ieder geval een wereld van verschil als ik op kanaal 18 zit te werken.
CB: CB2SNK @ NL3VKL.NBO.NLD.EU
HAM: PA2SNK @ PI8SNK.#FRL.NLD.EURO
CB-Call coördinator voor Nederland.
CB2SNK
www.cbforum.nl Freak
www.cbforum.nl Freak
 
Berichten: 363
Geregistreerd: 07 jan 2008, 22:15
Woonplaats: Sneek

Re: Blazen heeft (geen-) zin

Berichtdoor 19jz387 » 14 dec 2014, 12:30

Kom hier maar eens dan.
Gister avond S9+10db lokaal storing :mrgreen:
Daarnaast kom ik met mn 22 kanalen bak en 4 watt bij mn tegen station niet Door de storing :wink:
19jz387
 

Re: Blazen heeft (geen-) zin

Berichtdoor CB2SNK » 14 dec 2014, 13:04

als dat over de hele band is heb je een plc storing dan heeft het geen zin om iets anders aan te sluiten ben ik bang.
enigste optie is dan een qrm eliminator.
CB: CB2SNK @ NL3VKL.NBO.NLD.EU
HAM: PA2SNK @ PI8SNK.#FRL.NLD.EURO
CB-Call coördinator voor Nederland.
CB2SNK
www.cbforum.nl Freak
www.cbforum.nl Freak
 
Berichten: 363
Geregistreerd: 07 jan 2008, 22:15
Woonplaats: Sneek

Re: Blazen heeft (geen-) zin

Berichtdoor 19jz387 » 14 dec 2014, 13:11

Enige optie is in de weilanden te gaan staan :mrgreen:
Gaat van 26.000 tot 27.860 mhz en daarna word het minder.
Gister even een korte qso gehad met iemand die 1.5 km verderop woont.
Zat met 200 watt en nam nog ruis mee zoveel rotzooi.
Andersom moest ik ook met 35 watt gaan zitten dan was ik bij hem pas goed te verstaan.
Op de dipool met de president grant kwam hij niet eens door de qrm heen.

De toekomst is in de polder of op zee te gaan zitten :(
19jz387
 

Re: Blazen heeft (geen-) zin

Berichtdoor cb1gwn » 14 dec 2014, 15:16

Ze moeten die plc netwerk kastjes gewoon beter filteren of verbieden. Vooral die stopcontact stoorzenders van kpn.
Daar staan de filters wagenwijd open om dat het anders snelheid kost.
Bert actief op 27mc sinds 04-1981
Gewerkte divisies: Who cares ?
http://www.freeradionetwork.nl
Afbeelding
Avatar gebruiker
cb1gwn
Opgegeven Geval!
Opgegeven Geval!
 
Berichten: 1320
Geregistreerd: 25 dec 2008, 19:47
Woonplaats: Hoevelaken

Re: Blazen heeft (geen-) zin

Berichtdoor kol53 » 14 dec 2014, 15:25

Zouden die dingen ook storen op de amateurbanden?
kol53
 

Volgende

Keer terug naar Linears

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten

cron