versterker

Met hoeveel watt sta jij rond te vonken?

Moderators: 19-AT-068 Frank, Thijs, Remco Rozenburg, erik_ark

versterker

Berichtdoor onbekend » 13 jun 2013, 22:12

x
Laatst bijgewerkt door onbekend op 28 jun 2013, 13:59, in totaal 1 keer bewerkt.
onbekend
 

Re: RM KL35 te weinig output?

Berichtdoor kol53 » 13 jun 2013, 22:17

Ik zou niet teveel op die SWR/powermeter vertrouwen. Ze geven vaak te weinig aan op
de 100 watt stand. Heb je al getest in de praktijk?
kol53
 

Re: RM KL35 te weinig output?

Berichtdoor 19JP072 » 13 jun 2013, 22:22

Gemeten op een dummyload?
Avatar gebruiker
19JP072
www.cbforum.nl SUPERRRRR Freak
www.cbforum.nl SUPERRRRR Freak
 
Berichten: 402
Geregistreerd: 24 sep 2007, 21:21
Woonplaats: Zuid Holland

Re: RM KL35 te weinig output?

Berichtdoor onbekend » 13 jun 2013, 22:22

x
Laatst bijgewerkt door onbekend op 28 jun 2013, 14:00, in totaal 1 keer bewerkt.
onbekend
 

Re: RM KL35 te weinig output?

Berichtdoor kol53 » 13 jun 2013, 22:37

Verwacht geen wonderen van 20 watt t.o.v. 4 watt. In de praktijk ben je dan maar weinig
harder. Misschien ken je iemand in de buurt die een dummyload met schaal heeft, zoals
19DX072 al meldde. Die zijn meestal heel wat betrouwbaarder.
kol53
 

Re: RM KL35 te weinig output?

Berichtdoor onbekend » 13 jun 2013, 22:40

x
Laatst bijgewerkt door onbekend op 28 jun 2013, 14:00, in totaal 1 keer bewerkt.
onbekend
 

Re: RM KL35 te weinig output?

Berichtdoor kol53 » 13 jun 2013, 22:46

Ik heb hier een mooie staan met grote meter, maar helaas woon je niet naast de deur.
Ik verwacht dat meten met een weerstand wel zuiverder is, maar de fout zal toch wel
in de SWR-meter zitten. Overigens heb je wel een vermogensweerstand nodig, maar dat
zal je wel weten lijkt me. Misschien is een powermeter lenen een optie.
kol53
 

Re: RM KL35 te weinig output?

Berichtdoor onbekend » 13 jun 2013, 22:53

x
Laatst bijgewerkt door onbekend op 28 jun 2013, 14:00, in totaal 1 keer bewerkt.
onbekend
 

Re: RM KL35 te weinig output?

Berichtdoor kol53 » 13 jun 2013, 23:13

Lijkt mij een beste. Kun je mooi de werking vergelijken.
kol53
 

Re: RM KL35 te weinig output?

Berichtdoor 19-AT-068 Frank » 14 jun 2013, 09:50

Welke antenne gebruik en hoe hoog staat deze ? Ik denk dat je daar eerst móet na gaan kijken of zit je mobiel ?
Google ff op 50 ohm dummyload voor een schema. Je kunt niet zo ff een weerstandje pakken.
En de opgeven waarden die bij dit s(t)oort lineairs zit wordt vaak niet gehaald.Ik denk zelf dat er max 20 watt uit zou kunnen.
Avatar gebruiker
19-AT-068 Frank
Moderator
Moderator
 
Berichten: 4955
Geregistreerd: 18 dec 2006, 21:03
Woonplaats: Enschede/JO32KF

Re: RM KL35 te weinig output?

Berichtdoor onbekend » 14 jun 2013, 09:59

x
Laatst bijgewerkt door onbekend op 28 jun 2013, 14:00, in totaal 1 keer bewerkt.
onbekend
 

Re: RM KL35 te weinig output?

Berichtdoor Toontje » 14 jun 2013, 13:28

Waar je mee zit is dat 'de 50Ω' weerstand van de dummy het vermogen moet kunnen dissiperen dat jouw bak (en kachel) produceren.
Wanneer je weerstanden gebruikt die minder vermogen aankunnen zul je meer weerstanden moeten gebruiken, maar dan verandert de totale weerstand van de dummy weer.

Om 50Ω te maken met 10 weerstanden zul òf 10 x 5Ω in serie moeten zetten of 10 x 500Ω parallel
Toontje
 

Re: RM KL35 te weinig output?

Berichtdoor kol53 » 14 jun 2013, 16:00

Hier http://www.firmavw.nl/index.php?page=home&permalink=73 staat een
verhelderend stukje:

Een dummy load is een kunstmatige antenne die in staat is het vermogen van de zender
op te nemen. Hierdoor branden er geen transistoren door en zit je niet met een antenne.
Een dummy load moet altijd een waarde van 50 Ohm hebben, dit is hetzelfde als coax.
Dit krijg je door weerstanden in serie en parallel te schakelen. Hieronder staan een paar
voorbeelden:Zoals je ziet krijg je 50 ohm als je twee weerstanden van 100 ohm parallel
schakelt of drie van 150 ohm of vier van 200 ohm. Nog een belangrijk punt is de
belastbaarheid van het dummy load. Is je zender 5 watt dan moet je zorgen dat je
dummy load ook 5 watt is. Wanneer je weerstanden parallel schakeld kan je de
vermogens optellen. Dus twee van 100 ohm 1/4 Watt parallel wordt 50 ohm met 2/4 =
1/2 Watt. Neem voor de weerstanden altijd koolstof en nooit metaalfilm. Als je bij
Conrad twee pakjes van 100 stuks 1/4 Watt koolstof weerstanden van 10K koopt en je
schakelt deze 200 parallel krijg je 50 ohm met een belastbaarheid van 25 Watt! Mocht je
meer willen kan je bij Kent-Electronics speciale HF weerstanden kopen. Drie stuks van
150 Ohm met een belastbaarheid van 50 Watt. Als je deze drie parallel schakelt krijg je
50 Ohm met een belastbaarheid van 150 Watt.
kol53
 

Re: RM KL35 te weinig output?

Berichtdoor onbekend » 14 jun 2013, 16:12

x
Laatst bijgewerkt door onbekend op 28 jun 2013, 14:00, in totaal 1 keer bewerkt.
onbekend
 

Re: RM KL35 te weinig output?

Berichtdoor kol53 » 14 jun 2013, 16:20

Dat moet je volgens mij wel redden ja. Denk eraan dat als je een dummyload bouwt, je
genoeg watts hebt, anders gaan je weerstanden roken. :-)
kol53
 

Volgende

Keer terug naar Linears

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 1 gast