vermogen relatie in en output linear

Met hoeveel watt sta jij rond te vonken?

Moderators: 19-AT-068 Frank, Thijs, Remco Rozenburg, erik_ark

vermogen relatie in en output linear

Berichtdoor frooni » 20 jun 2017, 12:17

vraagje
Als bij de technische gegevens van een Linear staat
Input 1 tot 5 watt
output 100 watt
is dan de output 20 watt als je met 1 watt ingaat?
frooni
Nieuw Lid
Nieuw Lid
 
Berichten: 13
Geregistreerd: 18 jun 2017, 12:24

Re: vermogen relatie in en output linear

Berichtdoor president- mckinley » 20 jun 2017, 12:57

ik lees het dat je met 1 tot 5 watt in, je de 100 watt er uit krijgt.
Er zal wel een aanpas netwerkje op de ingang zitten, voor de aanpassing en om het ingangs vermogen iets minder kritisch te maken.
Zodat je met 1 tot 5 watt in toch je vermogen krijgt zonder oversturing.

Theo
president- mckinley
www.cbforum.nl Freak
www.cbforum.nl Freak
 
Berichten: 235
Geregistreerd: 15 aug 2014, 23:52

Re: vermogen relatie in en output linear

Berichtdoor frooni » 20 jun 2017, 14:37

president- mckinley schreef:ik lees het dat je met 1 tot 5 watt in, je de 100 watt er uit krijgt.
Er zal wel een aanpas netwerkje op de ingang zitten, voor de aanpassing en om het ingangs vermogen iets minder kritisch te maken.
Zodat je met 1 tot 5 watt in toch je vermogen krijgt zonder oversturing.

Theo

Bedankt
is daar ergens wat info over te vinden?
frooni
Nieuw Lid
Nieuw Lid
 
Berichten: 13
Geregistreerd: 18 jun 2017, 12:24

Re: vermogen relatie in en output linear

Berichtdoor Corvy » 20 jun 2017, 15:36

Gewoonlijk is de verhouding tussen in- en uitgangsvermogen niet constant.
Bij een versterker van 100W (10W max input) geeft 4W input een output van 60W.
Avatar gebruiker
Corvy
www.cbforum.nl Freak
www.cbforum.nl Freak
 
Berichten: 287
Geregistreerd: 05 jul 2009, 11:11
Woonplaats: Antwerpen - België

Re: vermogen relatie in en output linear

Berichtdoor frooni » 26 jun 2017, 17:23

Corvy schreef:Gewoonlijk is de verhouding tussen in- en uitgangsvermogen niet constant.
Bij een versterker van 100W (10W max input) geeft 4W input een output van 60W.


dat is tegenstrijdig met een ander antwoord dat ik kreeg, wat is dus waar? :-)
quote "Er zal wel een aanpas netwerkje op de ingang zitten, voor de aanpassing en om het ingangs vermogen iets minder kritisch te maken.
Zodat je met 1 tot 5 watt in toch je vermogen krijgt zonder oversturing."
Laatst bijgewerkt door frooni op 26 jun 2017, 17:46, in totaal 2 keer bewerkt.
frooni
Nieuw Lid
Nieuw Lid
 
Berichten: 13
Geregistreerd: 18 jun 2017, 12:24

Re: vermogen relatie in en output linear

Berichtdoor frooni » 26 jun 2017, 17:25

president- mckinley schreef:ik lees het dat je met 1 tot 5 watt in, je de 100 watt er uit krijgt.
Er zal wel een aanpas netwerkje op de ingang zitten, voor de aanpassing en om het ingangs vermogen iets minder kritisch te maken.
Zodat je met 1 tot 5 watt in toch je vermogen krijgt zonder oversturing.

Theo


Dat is tegenstrijdig met een ander antwoord dat ik kreeg, wat is dus waar? :-)

Quote "Gewoonlijk is de verhouding tussen in- en uitgangsvermogen niet constant.
Bij een versterker van 100W (10W max input) geeft 4W input een output van 60W."
frooni
Nieuw Lid
Nieuw Lid
 
Berichten: 13
Geregistreerd: 18 jun 2017, 12:24

Re: vermogen relatie in en output linear

Berichtdoor president- mckinley » 26 jun 2017, 17:59

Ik weet niet hoe serieus deze versterker gemaakt is.
Maar wat ik tegen kom zit een aanpas netwerkje in de ingang.
Al was het maar om mis aanpassingen en ongewenste versterkingen te voorkomen.

Theo
president- mckinley
www.cbforum.nl Freak
www.cbforum.nl Freak
 
Berichten: 235
Geregistreerd: 15 aug 2014, 23:52

Re: vermogen relatie in en output linear

Berichtdoor nl0rpp » 28 jun 2017, 06:47

Corvy heeft gewoon gelijk als dat niet zo was dan had je een fraaie blokgolf op SSB ;-)
Het enige wat ik met het netwerkje aan de input kan verzinnen is dat er met een hogere input kan worden gewerkt maar dat is een gok.
In de LA60/120 van HAM is dat met weerstanden.
Doe niet iets wat ik ook niet zou doen.

http://www.pa3hgt.nl
Avatar gebruiker
nl0rpp
Niet meer weg te krijgen
Niet meer weg te krijgen
 
Berichten: 71
Geregistreerd: 04 sep 2006, 01:00
Woonplaats: Den Haag

Re: vermogen relatie in en output linear

Berichtdoor Robber57 » 30 jun 2017, 11:06

Een lineair heet zo omdat de ingang/uitgang versterkings verhouding lineair is oftewel proportioneel.

"Linearity refers to the ability of the amplifier to produce signals that are accurate copies of the input, generally at increased power levels. Load impedance, supply voltage, input base current, and power output capabilities can affect the efficiency of the amplifier.[1]

Class-A amplifiers can be designed to have good linearity in both single ended and push-pull topologies. Amplifiers of classes AB1, AB2 and B can be linear only when a tuned tank circuit is employed, or in the push-pull topology, in which two active elements (tubes, transistors) are used to amplify positive and negative parts of the RF cycle respectively. Class-C amplifiers are not linear in any topology."
Bron wiki.


Als een lineair bij 5 watt in 100 watt uit geeft zal hij bij 1 watt in 20 watt uit geven, dat betekent "lineair" alhoewel je ook zou kunnen stellen dat de benaming lineair gaat over de signaal verhoudingen onderling tussen in en uitgang maar dat laatste impliceert dan eigenlijk ook een lineariteit tussen absoluut in en uitgangs niveau.
Lineairiteit kan nooit op alle eigenschappen tegelijk van toepassing zijn dus het is maar de vraag wat er lineair is?

Het alternatief zou een logaritmische versterker zijn, 1 watt in 10 watt uit , 10 watt in 1000 watt uit.

Dat gezegd hebbende, lineair is een soort type-woord geworden als dat bahco gezegd word tegen een verstelbare moersleutel, alle hf versterkers worden een lineair genoemd terwijl vele dat waarschijnlijk niet zijn.
Het kan handig zijn als een versterker niet lineair is want dan kun je ongeacht de ingang altijd een vaste uitgangswaarde hebben zoals bv een 11m bak zonder rf- gain, maar soms kan het handiger zijn om wel een echte lineair te hebben zodat je met je ingangs vermogen de uitgang in een vaste 1:X verhouding kunt regelen.
failure is not an option, it comes bundled with the package
Avatar gebruiker
Robber57
www.cbforum.nl Freak
www.cbforum.nl Freak
 
Berichten: 207
Geregistreerd: 10 sep 2015, 23:48
Woonplaats: HHW

Re: vermogen relatie in en output linear

Berichtdoor frooni » 30 jun 2017, 11:44

kijk hier heb ik iets aan :-)
goede uitleg Robber57
frooni
Nieuw Lid
Nieuw Lid
 
Berichten: 13
Geregistreerd: 18 jun 2017, 12:24


Keer terug naar Linears

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten